SKÖNHET

Hudvård för män: 10 lösningar på dina hudvårdsproblem

Vi är många som tampas med torr hud, acne, ringar under ögonen och fnasiga läppar. För att hjälpa dig på traven har vi samlat våra bästa produkter, råd och husmorstips i denna artikel.

 

1. Torra, uttorkade och fnasiga läppar

Du smörjer och smörjer men läpparna är fortfarande torra och flagnar? Det kan bero på att död hud är i vägen för läppbalsamet. För att underlätta för produkten att komma in i läpparna kan du ta tandborsten och försiktigt skrubba innan du lägger på läppbalsamet. Vill du inte ta tandborsten kan du istället blanda socker, honung och olja i en skål och du har en hemmagjord läppskrubb. När du exfolierat klart är läpparna redo för att ta emot all fukt och produkt.

 

Här har vi plockat ut våra bästa läppbalsam för torra läppar. Varför inte testa favoriten från Baxter of California? Deras Hydro Salve Lip Balm har nämligen vunnit priset Men's Fitness Best Performer Award.

 

Recipe for men

Super Smooth Lip Balm
 

Baxter of Carlifornia

Hydro Salve Lip Balm
 

Bamford

Botanic Lip Balm
 

Bamford

Botanic Sugar Polish
 

2. Mörka ringar under ögonen

Har du blå/lila ringar under ögonen? Detta beror ofta på att huden är extra tunn där. Därav behöver du ta hand om den huden extra noggrant, gärna med en kräm anpassad för ögonområdet. Varumärket Shiseido's ögonkräm vid namn Men Total Revitalize Eye Cream är just en sådan produkt. 

Eriks hudvårdstips

"Problem runt ögonen beror förutom ovan nämnda inte allt för sällan på sömnbrist och stress vilket kan resultera i missfärgningar, svullnad och mörka "panda-ringar". Mitt tips i detta läge är att försöka att inte stressa kring hur dina ögon ser ut, lägg istället tiden på att ta ett lugnande bad, äta en god Italiensk pasta eller ta en härlig tur med bilen.

 

Måste du absolut göra något åt de mörka ringarna så plockar du fram en concealer som du arbetar in med små runda fingerrörelser. Det svenska varumärket Recipe for men har just en grym sådan vid namn Anti-Blemish Coverstick. Du hittar ännu fler tips kring problem runt ögonen längre ned."

Shiseido

Men Total Revitalizer Eye Cream
 

Acqua di parma

Collezione Barbiere Face Serum Revitalizing
 

Baxter of California

Under Eye Complex
 

Bamford

Triple Action Eye Cream
 

3. Fina linjer och rynkor

 

Vill du bli av med fina linjer och rynkor? Då gäller det att ha en hudvårdsrutin som är anpassad för just det. Förutom rengöring och ansiktsvatten bör du exfoliera huden, med andra ord peela eller skrubba den. Du bör också använda dig av ett serum anpassat för detta samt avsluta med en kräm. Då och då kan du också lägga en mask för att boosta huden.

Eriks hudvårdstips

"Förutom att lägga upp en bra hudvårdsrutin är det absolut säkraste antirynk-kortet att undvika solen eller åtminstone bära solskydd. En hudvårdsrutin utan solskydd är inte komplett och en bra SPF är den bästa åldersförebyggande produkten du kan ha. Tänk på att UV-strålar når dig även en molnig dag eller en dag med snö då den reflekterar ljuset."

Baxter of California

Super Shape Skin Recharge Cream 
 

Bamford

Restore Elixir
 

Shiseido

Men Skin Empowering Cream
 

Recipe for men

SPF 15 Facial Moisturizer
 

4. Få bort förstorade porer och pormaskar

Förstorade porer beror främst på obalans i hudens talgproduktion. På grund av testosteron har män generellt högre talgproduktion och fler vidgade porer än kvinnor. Det kan också bero på att hudens elasticitet minskat som en följd av åldrande, rökning eller solljus. Lösningen på detta är att ha tålamod med hudvårdsrutinen samt att inte klämma de små rackarna. Osäker på hur hudvårdsrutinen ska se ut? Läs då denna enkla guide.

Eriks hudvårdstip: Svettas som aldrig förr

"Har du inte tid att vänta på att din hudvårdsrutin ska ge resultat? Då kan du snabba på resultatet genom att svettas. Låter det kanske lite konstigt? Genom att exempelvis basta, träna eller göra annat som får dig varm, hjälper talgpropparna (vita pormaskar) i huden att lösas upp och huden upplevs då som renare. Bra tips för både hud och kropp!"

Shiseido

Men Hydro Master Gel
 

Recipe for men

Anti-Blemish Coverstick
 

Bamford

Purifying Cleansing Mousse
 

Recipe for men

Peeling Mask
 

5. Påsar under ögonen

Hur får man bort påsar under ögonen?

Svaret ligger i en bra kräm anpassad för ögonområdet. Collezione Barbiere Eye Cream från Acqua di parma innehåller hyaluronsyra, som är känt för att återfukta samt för specialplantextraktet Ellagi C som ökar absorberingen för det viktiga ämnet vitamin C. 

Eriks hudvårdstips

"För att boosta mina påsar lite extra lägger jag ögonkrämen i kylen, ja det stämmer faktiskt. Den svala vitamin-chocken hjälper nämligen till att dämpa svullnaden kring ögonen. Svullnad under ögonen kan bero på att vätska har samlats där och ett sätt att bli av med påsarna kan du massera ansiktet. Detta ska göras rätt hårt, med rörelser från näsan och ut mot ansiktets kanter, på så vis hjälper du vätskan bort från ansiktet.

 

Många hudvårdsmärken har på senare tid börjat med koffein i sina ögonprodukter. Gör din hemmagjorda variant genom att krama ur kylda tepåsar och lägg dem på ögonlocken i cirka 20 minuter. För min del kombineras denna ganska stilla aktivitet gärna med en bra podcast."

Acqua di parma

Collezione Barbiere Eye Cream
 

Recipe for men

4-pack Under Eye Patches
 

Bamford

Triple Action Eye Cream
 

Recipe for men

Under Eye Gel
 

6. Finnar, akne och oren hud

För att övervinna finnar och plitor krävs framförallt tålamod och rätt produkter, ibland kan huden vara så envis att den till och med kräver ett besök hos doktorn. Men innan du vidtar så drastiska åtgärder finns en rad produkter som du borde ge en chans. Det Japanska märket Shiseido har till exempel en tvätt och en exfolierande lotion anpassad för acnebenägen hud. Tvätta morgon och kväll med Men Cleansing Foam och badda sedan in huden med Men Hydrating Lotion så ska du se att det ger resultat.

Eriks hudvårdstips: hemmagjord ansiktsmask mot finnar

"Som ett komplement till rutinen och produkterna ovan kan du göra den omtalade Asperinmasken. Det är min "go to" när de små rackarna dyker upp. I värktabletten Aspirin finns nämligen acetylsalicylsyra. Syran peelar och tar då bort död hud som hjälper till att rena huden på djupet. Nedan hittar du receptet på masken som du kan göra hemma."

Recept på mask mot akne, finnar och porer!

1. Krossa/mortla fyra till sex tabletter till ett finkornigt pulver.

2. När du mortlat tabletterna blandar du det vita pulvret med någon av följande vätskor: aloe vera gel, honung, vatten (några få droppar) eller naturell yogurt.

3. Låt blandningen ligga en stund och låt den lösa upp sig.

4. Applicera masken på ansiktet och en bit ned på halsen, men undvik området runt ögon och mun.

5. Låt masken sitta 20-30 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

6. Var noga med fuktkräm och solskyddsfaktor efteråt (din hud är nämligen lite känsligare nu än vanligt).

 

OBS! Det är bara de tabletter som heter just Aspirin som fungerar, dessa finns att köpa på ditt apotek.

Bamford

Purifying Mask
 

Shiseido

Men Deep Cleansing Scrub
 

Recipe for men

Peeling Mask
 

Bamford

Purifying Cleansing Mousse
 

7. Torr, uttorkad, flagnande och fnasig hud

Det vanligaste missförståndet när det gäller torr hud är att det räcker att återfukta med en fuktkräm. Det stämmer till viss del, men fuktkrämen klarar sig inte helt ensam. Huden behöver nämligen även fett. Nedan hittar du förslag på skrubbar, fuktkräm och fetare kräm anpassade för den torra huden.

Eriks hudvårdstips: undvik varmvatten och kyla

"För att undvika vinterfnaset varvar jag en riktigt fet kräm med en lättare fuktkräm. Den feta lägger jag på kvällen och den med fukt på morgonen. 

 

Förutom att du även ska exfoliera (skrubba) huden kan du tänka på två saker för att hjälpa din torra hud på traven; skippa varma duschar och att smörja dig precis innan du går ut. Vatten, speciellt varmt vatten, torkar ut huden. Detta eftersom vatten löser det fett som finns på din hud. När du duschat klart ska du helst smörja dig så fort du kan men gör det inte precis innan du går utanför dörren. Om du går ut med “nykrämat” ansikte i eventuella minusgrader kyler nämligen den fukt som finns i krämen ner ansiktet och torkar ut mer än den hjälper till."

Recipe for men

Facial Moisturizer+
 

Bamford

Refining Exfoliator 
 

Recipe for men

Peeling Mask
 

Shiseido

Men Moisturizing Recovery Cream 
 

8. Solbränna och pigmentfläckar

Eriks hudvårdstips

"Har du bränt dig eller har problem med pigmentfläckar du fått av sol? Då är mitt enda tips att inte göra samma misstag igen. Om du redan bränt dig är det fuktbomben som gäller, smörj flera gånger om dagen med fuktkräm och lägg gärna en fuktmask. Men annars handlar det mycket om att förebygga, så ta på dig en snygg keps, ett par solglasögon samt en kräm med spf i och sätt dig i skuggan nästa gång.

 

...och glöm inte att den enda kända knepet mot åldrande (anti-age) är att undvika just solens strålar!"

Produkttips 

Här nedan hittar du en Anti-Redness gel som fungerar mot rödhet och ojämn pigmentering i ansiktet. Du hittar även en SPF som hjälper att skydda huden mot solexponering samt strålning från datorskärmar. Fuktkrämen från Shiseido motverkar blankhet och reparerar eventuella skador och irritationer du fått av solen. Sist men inte minst hittar du serumet vid namn Restore Elixir från Bamford som innehåller den fantastiska ingrediensen A-vitamin även kallad retinol. Får jag bara tipsa om en produkt är det just denna. Retinol hjälper dig nämligen med följande:

  • Stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion
  • Minskar och reglerar talgproduktion, vilket gör huden mindre oljig.
  • Minskar bakteriebildningen i huden och är därför perfekt för en acne hud.
  • Reducerar pigmenteringar orsakade av solskador genom att öka cellförnyelsen.

Recipe for men

Anti-redness Gel
 

Shiseido

Men Hydro Master Gel
 

Recipe for men

SPF 15 Facial Moisturizer
 

Bamford

Restore Elixir
 

9. Torra, uttorkade, flagnande och fnasiga händer

Under Sveriges kalla månader är våra händer exponerade för kyla, torr luft och ofta förekommande handtvättar. För att undvika torra spruckna händer är det förutom rätt produkter viktigt att bära handskar när du vistas utomhus, förslagsvis ett par snygga skinnhandskar. Att bära handskar eller vantar minimerar risken för torra händer avsevärt. Tips nummer två är att inte tvätta händerna allt för ofta. Vatten och tvål torkar nämligen ut huden. Du kan till exempel bära diskhandskar när du diskar och när du väl tvättar händerna gör detta med en tvål som är återfuktande.

 

Här nedan hittar du fyra riktigt bra produkter för dina torra händer.

Bamford

Botanic Hand Cream
 

Recipe for men

Super Smooth Body Cream
 

Bamford

Botanic Sugar Polish 
 

Bamford

Geranium Hand & Body Lotion
 

10. Blek, glåmig och matt hud

 

I ett land med brist på solstrålar och D-vitamin är det många som känner igen sig i den gråa, lite lätt genomskinliga och bleka slöjan som vintertid täcker ansiktet. För att undvika det kan du dricka mycket vatten, äta tillskott av D-vitamin samt massera ansiktet med mandelolja (finns på apoteket). Ansiktsmassagen stimulerar cirkulationen och du får lyster i ansiktet. För att få till ett bra glow i ansiktet är det viktigt att exfoliera och smörja in huden, när du exfolierar försvinner den döda huden och den friska huden med lyster kommer fram.

Recipe for men

Energizing Bronze Cream
 

Bamford

Awaken Elixir
 

Baxter of Carlifornia

Facial Scrub
 

Baxter of Carlifornia

Super Shape Skin Recharge Cream