STIL

Basplaggen som säkrar jobbgarderoben

När vi går in i ett nytt år ges möjligheten att utgå från en blank, oskriven sida som kan bli början på ett nytt kapitel i våra liv. När vi smider våra nyårslöften berör de inte sällan saker vi vill förändra, förbättra eller fokusera ytterligare på det kommande året. Vid sidan om det årliga löftet om att “träna mer och äta bättre” står i år ytterligare en punkt på vår lista över nyårslöften; nämligen att investera i riktigt bra basplagg till jobbgarderoben. För om det är något ett nytt år innebär så är det nya stilmöjligheter! 

Bild: Jakob konnbjer

Även om julen kan kännas som en evighet med förberedelser, firanden och härligheter som hör högtiden till, så kommer verkligheten ikapp oss överraskande snabbt när det nya året börjar. När vi nu har återgått till arbetet känns det som att rutinerna vilka vi byggt upp under hösten plötsligt är ur balans. En av de saker vi hunnit glömma bort är vad vi egentligen klädde oss i på arbetet innan 2018 blev 2019. Från att ha gått i myskläder hela julen och “bekvämast vinner” varit klädkod ska vi plötsligt klä oss för möten, kollegor och kontorsmiljö. Därför brukar vi alltid börja året med en inventering av garderoben vilket gör oss väl förberedda för det nya året. 

 

Ut med det gamla och in med det nya tycks vara melodin för övergången från ett år till ett annat. Inför det kommande året ser vi gärna tidlösa och mångsidiga basplagg då vi vet att det besparar oss oönskade klädbekymmer samtidigt som det möjliggör för en och annan stilpoäng. De basplagg vilka vi inte kan leva utan är fem till antalet och när dessa plagg finns i garderoben vågar vi påstå att man inte behöver så mycket annat. Åtminstone inte i termer av arbetskläder. 

Pullovern

När vi nu är tillbaka på jobbet efter julledigheten är en varm tröja ett måste. Även om ambitionen att klä sig i annat än varma och tjocka tröjor finns där, så slutar det faktiskt ofta med att vi vill ta på oss det allra bekvämaste garderoben innehåller. I vår mening är det just den stickade tröjan; allra helst i materialen kashmir eller bomull av den anledning att materialen fungerar året runt. För en mer formell look kan du med fördel även bära en skjorta under din tunnstickade pullover.

PS by Paul Smith

Lammull Stickad Tröja 
2 499 kr

BOSS

Laudato Kashmirtröja
2 999 kr

Neuw

Boil Wool Stickad Tröja 
1 199 kr

Jil Sander

Stickad Ulltröja 
3 699 kr

Den vita skjortan

Den vita skjortan har en alldeles särskild plats i varje mans klädkollektion. Det kommer tillfällen då den vita skjortan är norm att bära; inte minst under vissa klädkoder. Men det finns också tillfällen då skjortan är det absolut snyggaste att ta på sig. Vill man vara på den säkra sidan i skjort-väg bör garderoben innehålla tre tappningar av den vita skjortan; en kostymskjorta, en linneskjorta och en klassisk button-down skjorta. Då är du garanterat dressad oavsett sammanhang, säsong och tillfälle! 

 

Oxfordtyger är kanske väl lediga till de mer formella kostymerna men passar perfekt till flanell, tweed, bomull eller linne som är av den lite ledigare karaktären. 

Morris

Burcet GD Skjorta 
909 kr (-30%)

Corneliani

Formell Skjorta 
1 999 kr

Eton

Classic Fit Twillskjorta 
779 kr (-40%)

NN07

Sixten Oxfortskjorta
999 kr

De perfekta basbyxorna

De perfekta basbyxorna som bör finnas i garderoben är två till antalet - jeansen och kostymbyxorna. Med två par byxor kommer man längre än vad man tror, inte minst när de har en bra passform och stil. Om vi bara skulle äga två par brallor skulle vi tveklöst satsa på ett par mörka jeans och ett par grå eller blå kostymbyxor. Bägge är tidlösa, mångsidiga och framförallt går de att kombinera med flera olika överdelar. Att hitta rätt par byxor är ibland en konst som kräver både tid och engagemang. Men hittar du ett par som du gillar kan du med fördel köpa dem i flera olika nyanser.

Corneliani

Super 110 Ullbyxor 
2 799 kr

Calvin Klein

Techno Garbadine Byxor 
1 299 kr

C.O.F. Studio

M1 Slim Jeans 
1 599 kr

PS by Paul Smith

Reflex Super Stretch Jeans
1 599 kr

Kostymen

Den nuvarande perioden är fylld med firanden och fester och vi fortsätter gärna på det temat även när det kommer till hur vi klär oss på arbetet. Vi går gärna till jobbet iförda kostym och på många arbetsplatser är det tvådelade plagget en norm. Finessen med en kostym ligger också i det faktum att såväl kostymbyxorna som kavajen går att bäras separat vilket gör plagget oerhört mångsidigt.

 

Efter en period där herrmodet hämtat inspiration från streetwear och därmed präglats av statement-plagg, stora logotyper och luftiga passformer är det skräddade kostymmodet på väg tillbaka till mode-arenan 2019. Flera av de stora modehusen visar att uppklätt, skräddat och också gärna dubbelknäppt är det som gäller i år och är det någon gång det lämpar sig att hoppa på trenden är det nu under den nya arbetsperioden.

BOSS

Johnstons5/Lenon1 Randig Kostym
4 899 kr (-30%)

Canali

Rutig Kostym Drop 8 
9 099 kr (-30%)

Z Zegna

Flanell Kostym 
7 699 kr (-30%)

Luigi Bianchi Mantova

Pinpoint Kostym
5 399 kr (-40%)

T-shirten

T-shirten är inte bara ett bekvämt plagg att ta på sig när det är varmt. Den är också ett utomordentligt plagg instoppad i kostymbyxor, under en öppen skjorta eller för att få till en lager-på-lager outfit. För att maxa garderoben på T-shirt-fronten kan den gärna innehålla både en svart och en vit. Vi har som regel att investera i båda färgerna om vi lyckas lägga vantarna på den perfekta T-shirten; en som i vår mening är tillverkad i 100% bomull och går högt i halsen. 

Sunspel

Sea Island Cotton T-shirt 
1 399 kr

Z Zegna

Techmerino Wool T-shirt 
1 749 kr (-30%)

Calvin Klein

Merceriserad Jersey T-shirt 
489 kr (-30%)

Versace Collection

Broderad Medusa T-shirt 
799 kr

Unna dig lyxen av en garderob där utbudet av basplaggen är fulländat och vi vill tro att ditt 2019 kommer spås till ett moderiktigt, bekymmersfritt år.

 

Besök avdelningen för basgarderoben för mer inspiration.