LIVSSTIL

En hyllning till kashmir

Några plagg i garderoben har en särskild plats i våra hjärtan. Inte minst de som vi investerat lite mer pengar i men också fått hög kvalité i gengäld för. Ett av materialen som definieras av just en lite dyrare prislapp och toppkvalité är kashmiren. Detta mjuka material med långa fibrer är vanligt förekommande hos de lyxiga modehusen och det råder inga tvivel om att kashmir är ett material värt att hyllas. Kashmir - tack för din långa livslängd, otroliga mångsidighet och för att du löser även de svåraste av klädproblem! 

En svart kashmirhalsduk

 

Materialet kashmir framställs av underullsfibrer från tamgetter vilka också kallas för kashmirgetter. Merparten av materialet tillverkas i inre Mongoliet i Kina och Mongoliet. Det som definierar hög kvalité på kashmiren är flera faktorer. Bland de viktigaste kvalitetsindikatorerna för kashmir hör fiberlängden, fibertjockleken samt dess lyster och fall. En tumregel för högkvalitativt kashmir är att fibrerna bör vara mer än 32 mm och är den ännu längre härstammar den vanligtvis från getens buk- eller halsparti - getens mest exklusiva områden i termer av kashmirproduktion.

 

Likt fårullen är kashmir isolerande och är därför ett ypperligt material att bära under vinterhalvåret för att hålla sig varm. Det som däremot är materialets kanske främsta egenskap är att det till skillnad från får-ullen andas bättre och därför är svalare. Detta gör kashmiren till ett året-runt-material och därmed också en grundpelare i varje mans garderob. När man pratar om kashmir är den första associationen ofta en kashmirtröja. En kashmirtröja är ett tidlöst och bombsäkert alternativ oavsett tillställning. Bär den på arbetet med en button-down skjorta under, på fest under en kavaj eller på fritiden till ett par jeans. Svaret på tillfällen då vi inte vet vad vi ska ta på oss är oavsett tillställning lätt att få svar på om du vänder dig till kashmirtröjan.

 

Kashmirens användningsområden sträcker sig dock bra längre än tröjan. Kashmir används i såväl kavajer som ytterplagg och byxor; ett faktum som vittnar om materialets mångsidighet. Något av det lyxigaste våra garderober innehåller är kashmirrocken. Få saker känns lika eleganta och exklusiva att klä sig i som en stilig rock i ett av de främsta materialen vi har. Kashmiren har en viss lyster som ger plagget en glänsande yta. Denna yta återfinns även på andra plagg även om de består av 100% kashmir eller en materialmix innehållande kashmir. Det sistnämnda är inte alls ovanligt eftersom kashmiren är sällsynt och innefattar en krävande produktionsprocess.

Så vårdar du kashmir

Att du ofta får betala lite mer för kashmir beror på den svåra uppfödningen av kashmirgetter och begränsningen av mängden ull som får tas från en och samma get per år. Den höga prislappen motiveras dock av ett plagg som håller för evigt om du bara vårdar det på rätt sätt.

 

Börja med att investera i en kashmirkam. En kam är att föredra över en noppmaskin eftersom den sistnämnda innefattar en risk att dra upp fibrerna och därmed skada tröjan. Kashmirkammen bör användas med jämna mellanrum för att eliminera de noppor som, trots det högkvalitativa materialet, uppstår. Kashmiren har självrengörande egenskaper och tar därför bort oönskade dofter på ett naturligt sätt. Detta gör att plagget inte behöver tvättas lika ofta som många andra material vilket är ytterligare skäl till att de ofta bevaras väldigt väl. Att vädra plaggen är alltid att föredra över att tvätta dem. Om du tvättar kashmir är det väldigt viktigt att använda ulltvättmedel; ett tvättmedel som är mer skonsamt för plaggen. När plagget är tvättat bör torkningen fördelaktigen ske på en absorberande frottéhandduk. Förvara sedan plagget vikt. Om kashmirplagget hängs töjs det nämligen ut varför detta bör undvikas.

 

Med kashmir så får du vad du betalar för - ett tidlöst, snyggt och praktiskt garderobstillskott som sannolikt kommer lösa många av dina såväl vardagliga som festliga klädslar. Tack kashmiren för att du förser oss och våra garderober med elegans!