STIL

Fem skotyper alla män bör känna till 

Jag vill börja med ett generellt spartips: Köp dyra skor. Det kan låta motsägelsefullt men när jag säger dyra så menar jag inte dyra för att de har loggor över hela sig från något exklusivt modevarumärke. Utan dyra för att de är handgjorda med omsorg. Tar du hand om ett par bra och rejält tillverkade skor håller de nämligen många gånger längre än ett par billigare dojor och blir således billigare i längden. Här nedan går jag igenom fem skotyper som alla män bör känna till.  

Fem skotyper alla män bör känna till

 

Oxfords

Vi börjar med Oxfords: Den mest formella skotypen. De passar därför utmärkt på formellare tillställningar såsom bröllop. De kännetecknas av den slutna snörningen och lustigt nog kom denna, den mest formella skotypen, till som ett rebelliskt alternativ till kängor för studenter på Oxford University i slutet av 1800-talet.

Derbys

Derbys kännetecknas av sin öppna snörning och är mindre formell än oxfordskon. Det finns många teorier om hur den kom till och alla teorierna bottnar i att de skapades som ett alternativ som är lättare att dra på sig än oxfordskorna.

Double monkstraps

Double monkstraps är ett lysande val för dig som inte vill knyta skorna men inser att kardborrespännen inte är att tänka på till kostym. De anses i regel vara mitt emellan oxfords och derbys i formalitetsgrad. De har fått sitt namn från att munkarna för många hundra år sedan började använda denna typ av skor som arbetsskor i stället för de sandaler de haft tidigare.

Brouges

Brogues eller brog har fått sitt namn från fornnordiskans ord för skoländer/skor, brók. Via vikingarna spreds det till keltiskan och togs sedan upp i engelskan. Mönstret har rötterna i att irländska bönder gjorde små hål i sina arbetsskor för att de skulle torka fortare. Idag innebär brogues att skon är försedd med ett hålmönster och mönstret är nu rent dekorativt.

Chelsea Boots

Chelsea boots är ett par halvhöga snörlösa stövlar med elastiska partier på sidorna, ofta försedda med öglor fram och bak som används när man ska dra på sig dem. De sägs ha fått sitt namn från Chelsea i England där de blev omåttligt populära när The Beatles bar dem på 60-talet.