STIL

Från kuriosa till klarhet kring jackor

När man bor i ett land där ytterkläder inte är ett frivilligt val utan ett måste under majoriteten av året, är det näst in till omöjligt att inte hålla ytterkläder varmt om hjärtat. Bokstavligt talat. I följande artikel går vi från kuriosa till klarhet kring olika jackmodeller och hoppas kunna vägleda dig till rätt investering.

Från kuriosa till klarhet kring jackor

Fiskbensmönstrad jacka i kavajsnitt, duffel eller klassiskt covert coat i modernt mönster?

Den tidlösa klassikern - Rocken

Oavsett om det är en brittisk trekvartslång rock med sammetskrage, en så kallad covert coat, eller en oljerock, den vaximpregnerade bomullsjackan som gått från jakt och fiske till innerstadsgator, är en välsittande rock i hög kvalitet en investering för livet. En investering som känns i plånboken, men sannerligen har en avkastning som gemen finansiell analytiker skulle försvara, då den är lika stilig med åren som ny. 

Instegsvarianten till ullrocken är trekvartslång och slutar några centimeter ovanför knäet. Klassiska färger såsom grått, marin eller svart går aldrig ur tiden och är ett säkert kort i var mans garderob. Finns redan en stadig favorit skulle vi istället investera i en mönstrad variant eller en kamelfärgad – på köpet kommer den gråa höstdagen garanterat bli ljusare.

Svart rock från Calvin Klein
Rutig rock från Etro

Svart rock från Calvin Klein, 4 300 kr
Rödrutig rock från Etro, 13 999 kr 

Från skyttegrav till storstad – Trenchcoaten

En viss britt, närmaste bestämt Thomas Burberry, insåg 1879 att tätt vävd bomull resulterar i ett slitstarkt, vattenavvisande och vindtåligt material, som fick facknamnet gabardin. Materialet blev snabbt uppskattat av män och kvinnor i ett land där vädret är allt annat än inte ett moln så långt ögat kan nå. Under Boerkriget blev den funktionella och detaljrika rocken, med ett skärp i midjan och tydliga knappar, officerarnas nära vän. När Första världskriget bröt ut bars trenchcoaten istället i skyttegravarna av hundratusentals brittiska soldater och därefter har den blivit en sann klassiker bland välklädda personer världen över. En trenchcoat, eller en mer avskalad rockvariant, är vårt komplement till ullrocken, för den inte lika kalla höstdagen. 

Marinblå rock från Mackintosh

"En trenchcoat, eller en mer avskalad rockvariant, är vårt komplement till ullrocken"

Marinblå rock från Mackintosh, 9 499 kr

Ännu en krigsklassiker – Duffeln

Duffeln, ett minst lika mytomspunnet ytterplagg som trenchcoaten, sägs dels ha influerats av polska militärens rockar så tidigt som på 1820-talet och initialt främst burits av sjömän. Under Andra världskriget ska ha en stilig brittisk fältmarskalk vid namn Montgomery, enligt sägen, ha burit jackan med stolthet vilket tidigt gav duffeln smeknamnet ”Monty coat”. Efter krigets slut kom Gloverall, det numera ikoniska klädmärket med samma ursprung, över arméns överskottslager av dufflar och sålde dessa till överkomliga priser – varpå duffeln kom att bli ett populärt ytterplagg bland framförallt studenter under 1950- och 60-talet. Sedan dess har duffeln, som numera i särklass produceras av Gloverall, klätt allt från studenter till The Beatles och politiker. 

Konstruerad i ett tjockt ulltyg, med den klassiska luvan tillika ögleknäppningen av avlånga knappar i horn, håller duffeln dig garanterat varm i höst- och vinterkylan. Duffeln är ytterplagget för den som vill ha komfort och värme, utan att kompromissa på estetik. Ett tidlöst val som skapt för vårt skandinaviska klimat helt enkelt.  

Marinblå duffel från Mackintosh

"Duffeln är jackan för den som vill ha komfort och värme, utan att kompromissa på estetik"

Marinblå duffel från Mackintosh, 9 999 kr

Innovation på hög nivå – Bomberjackan

Bomberjackan, så som den ursprungligen såg ut, heter i originalmodell MA-1 och kommer från militära luftfarten. I och med att jetplanen uppfanns kunde flygplan nå högre altituder och därmed kallare temperaturer, vilket gjorde att bomberjackans föregångare – skinnjackan– blev ett förfruset minne blott, åtminstone på tiotusen meters höjd. Istället utvecklades en jacka som skulle vara anpassad för jetplanens moderna cockpit, med lätt vikt men utan att kompromissa på värmen. 

Resultatet blev bomberjackan, som än idag säljs i originalutförandet. Med foder i signalfärgen orange kunde piloter i nödsituationer vända jackan ut och in för att åberopa hjälp. Idag har bomberjackan fått sällskap av uppdaterade varianter, allt från exklusiva i ull till varmare i dun. Bomberjackan kan antingen bäras för att bryta av en klassisk look med kostymbyxor och polotröja, alternativt i trendigare tappning med jeans och sneakers. Oavsett stil är bomberjackan en favorit bland de kortare herrjackorna och ett intressant alternativ till en längre rock eller jacka.  

Svart bomberjacka från Dsquared2
Vändbar bomberjacka från Jil sander

Svart bomberjacka från Dsquared2, 8 999 kr
Lila vändbar bomberjacka från Jil Sander, 11 999 kr 

Från flygplan till basgarderob - Skinnjackan

När skinnjackan fick lämna plats i luftvärnet åt bomberjackan, tog den istället plats i den moderna mannens basgarderob. Det finns nog inget annat ytterplagg som haft så vitt skilda sammanhang och tillhört motsvarande antal subkulturer – från rockstjärnor och punkare till polisuniformer och motorcykelgäng – men ändå förblivit ett vardagligt plagg. En skinnjacka av hög kvalitet åldras med stil och är en trogen vän året om. 

Svart bomberjacka och svart skinnjacka

En uppdaterad klassiker – Belstaffs signaturmodell i skinn

Svart bomberjacka från Dsquared2, 8 999 kr

Svart skinnjacka från Belstaff, 14 999 kr