STIL

Guide om skjortor

Skjortor har burits ända sedan antikens glansdagar. Det är dock först de senaste drygt hundra åren som skjortan burits så som den bärs idag, som ett överplagg. Fram till tidigt 1900-tal var skjortan nämligen ett renodlat underklädesplagg och att "visa sig i skjortärmarna" ansågs i många kretsar rent obscent. Sedan dess har mycket hänt och idag är skjortan ett av de mest användbara plagg vi har, det går i princip alltid att bära en skjorta. Här ger vi dig en guide till några av de mer populära skjorttyperna.

JEANSSKJORTA

Jeansen har sedan länge cementerat sin plats i den manliga garderoben. På senare år har också materialet krupit upp från benen och även tagit fäste om överkroppen i skjortform. Det är tack vare den oändliga möjligheten till olika typer av tvättar och det faktum att med rätt tvätt gör dig möjligt att bära skjortan till vilken outfit som helst som gjort att jeansskjortans popularitet ökat. Det är inte längre bara en skjorta för cowboys utan snarare en skjorta för exakt varenda man.

 

I och med det utökade utbudet har det med det också blivit svårare att välja. Vilken tvätt ska man ha? Och när kan man ha den? Och hur matchar man den? Smaken är som baken brukar man säga men en neutral jeanstvätt är alltid det säkraste kortet. Generellt brukar en mörkare tvätt vara att föredra på vinterhalvåret medan våren och sommaren bjuder in till ljusare varianter. Du kan dessutom bära den egentligen när du vill men tilläggas bör att även om det kan vara ett kaxigt val att slänga på sig den under kostymen så undvik det vid finare tillställningar som bröllop. Här har vi valt att matcha en, trots den rådande årstiden, lite mörkare jeansskjorta med ett par ljusa byxor, ett par vita sneakers och ett par stilrena solglasögon. Enkelt och snyggt.

 
Guide om skjortor

 

LINNESKJORTA

Skjortan som hjälper dig hålla stilen när temperaturen stiger. Även om värmen på sommaren är efterlängtad och välbehövlig efter vinterns kyla och mörker kan den också vara förargligt svårmanövrerad rent klädesmässigt. Vissa dagar känns en T-shirt nästan för mycket och allt annat än shorts känns avlägset. Det handlar dock helt enkelt om materialet för att klara av, nåja, värmeböljan. Linne är ett av de mest behagliga tyger du kan ha på dig då det är lätt, luftigt och håller dig sval även när solen gassar som mest. Eftersom linneskjortan är en avslappnad variant av skjortan matchas den bäst med en casual look, ett par chinos, ett par double monkstraps och en kaxig stråhatt.

Guide om skjortor

 

SMOKINGSKJORTA

Finskjortornas finskjorta. Det är inte ofta den här skönheten får se dagsljus men när den gör det så är det i allra bästa sällskap av en smoking. Smokingskjortan bör aldrig egentligen bäras till något annat än just smoking. Hur känner man då igen en smokingskjortan från en vanlig finskjorta? De flesta, inte alla, smokingskjortor har ett så kallat plisserat bröst, det är de säregna vecken på bröstet. Dessutom är knapparna ofta dolda på en smokingskjorta. En smokingskjorta ska alltid ha dubbelmanschett och den ska såklart vara vit. Många kanske tycker att sådana här detaljer är petitesser och att en vanlig vit finskjorta funkar till en smoking, och visst är det så. Talesättet ”det sitter i detaljerna” finns dock av en anledning och det är just det här speciella detaljerna på en smokingskjortan som förhöjer känslan ett snäpp till. Den redan speciella kvällen du har framför dig iklädd en smoking blir helt enkelt än mer magisk med en äkta smokingskjorta på.

 
Guide om skjortor

 

HAWAIISKJORTA

Som namnet antyder som kommer den legendariskt fulsnygga hawaiiskjortan från just Hawaii. Där heter den däremot ”The Aloha shirt” och utanför ön har den ofta förknippats med äldre herre med sämre stil. Det är dock något som inte är helt sant längre. Hawaiiskjortan är åter på tapeten rent trendmässigt men bara för det går det inte bara att rota i morfars gamla klädkammare efter första bästa skjorta och tro att man är hemma. När det kommer till ett så pass svårburet plagg som hawaiiskjortan gäller det att vara noga med det iögonfallande mönstret. Välj en skjorta med en ljus eller urtvättad grundfärg, det gör den mindre skrikig. När det kommer till själva mönstret så ju mindre mönstret är desto bättre. Om du nu väljer att rocka hawaiiskjortan i sommar så låt den stå i fokus och håll resten av outfiten enkel. Ett par linneshorts, ett par sneakers och några enkla accessoarer är allt som krävs.

 

 

FLANNELSKJORTA

Få plagg är så förknippat med en stil som den svartrödrutiga flanellskjortan är med skogshuggar-looken. Det är också den skjortan som de flesta tänker på när de hör ordet flanellskjorta men det finns givetvis en rad olika modeller, färger och varianter. Flanell är ett tätt vävt tyg som är väldigt mjukt och luddigt på grund av dess borstade yta.