STIL

Ikoniska plagg: skinnjackan

Skinnjackan är ett av världens mest ikoniska plagg. Legendariska män som Marlon Brando, Johnny Ramone och Bruce Springsteen har alla bidragit till dess status idag. Det är också därför det bör hänga en i din garderob.

Det pratas ofta om plagg som var man bör ha i sin garderob: den marinblå kostymen, en vit oxfordskjorta och ett par blå jeans. Vi kan lägga till ytterligare ett plagg till den där listan: skinnjackan. Skinnjackan har sedan sitt genombrott hos allmänheten på 50-talet fram till idag nått ikonisk status. Det finns nu nästintill oändligt med varianter och modeller vilket gör att det finns en skinnjacka för varje person och stil. Som med allt annat när det kommer till kläder är passformen på skinnjackan A och O. En löst sittande eller för stor skinnjacka kan du låta hänga kvar i garderoben, satsa istället på en tajtare modell. 

Den ikoniska skinnjackan

 

Världens hårdaste jacka. MC jackan, eller bikerjackan som den också kallas, slog igenom för allmänheten tack vare Hollywood under 50-talet. Marlon Brando bar i filmen "The Wild One" en biker jacka som heter "The Perfecto motorcycle jacket" från amerikanska Schott. Jackan blev tack vare filmen och Brando omåttligt populär och idag har den ikoniska status som den första MC jackan. Jackan gav Brandos karaktär den där extra ingrediensen som gjorde att han bokstavligen andas coolhet. Den ingrediensen sitter som insmord i princip i varje skinnjacka idag. Det händer någonting med bäraren när denne drar på sig en bikerjacka. Vår modeexpert, Oscar Arrsjö, har jobbat dag och natt för att ta göra sin tolkning av jackan. Resultatet är en riktig håll-käften-jacka som gör dig stenhård i vår.

Den ikoniska skinnjackan

 

Sedan bikerjackans intåg har skinnjackor blivit otroligt populärt vilket lett till en rad olika varianter och modeller. Eftersom den klassiska bikerjackan ger ordentligt med attityd kan den ibland kännas för tuff för vissa. Vår första skinnjacka är ett exempel på en mer diskret och stilren modell som fortfarande har den sagolika lystern som bara skinn kan ge men känns mer nertonad. På så vis blir den något enklare att bära och kan till exempel användas till en mer dressad outfit. Den är dessutom gjord i en otroligt mjuk lammnappa vilket gör den följsam mot kroppen.

Den ikoniska moackajackan

 

BRUN SKINNJACKA

Om du någon gång snubblat in på en loppis eller second hand butik är risken stor att din blick landat på en brun skinnjacka. Dåtidens skinnjackor hade ofta en lösare passform medan dagens dito anammat en tajtare siluett. Utbudet av bruna skinnjackor har minskat sedan de glada 70-talet men däremot har ett annat plagg från samma årtioende fått en pånyttfödelse: mockajackan. Mocka, som faktiskt också är skinn men det är insidan på djurets skinn som använts istället för utsidan, är ett material som ger en härlig lyster och en exklusiv känsla. Vi har därför valt att lyfta fram just en brun mockajacka då den känns mer rätt i tiden och helt enkelt är snyggare.

 

VIT SKINNJACKA

Den svarta skinnjackans nemesis. Det krävs en hel del pondus, mod och känsla för att bära upp den vita varianten. Johan Lindeberg har ofta setts i en vit skinnjacka från hans egna märke BLK DNM och där har vi en man som besitter just de tre egenskaperna som krävs för att bära den iögonfallande jackan. Vår rekommendation är trots allt att gå på det enklare och mer lätt matchade alternativt svart. Det är lätt att det blir cirkus och "hej-titta-på-mig" i en vit skinnjacka. Den svarta ger tillräckligt med attityd som den är tack vare skinnets utseende och struktur att den vita diton bara blir överflödig. Men om du känner att du har pondusen, modet och känslan att bära en vit skinnjacka så ska inte vi stoppa dig. Men kom inte och säga att vi inte varnade dig.

 

RÖD SKINNJACKA

Rött har alltid setts som en svårburen färg. Ju mörkare ton av den röda färgen desto lättare är det att få den att smälta in i resten av din outfit. Ju klarare röd färg desto närmare är du att se ut som en stoppskylt, något man gärna undviker. När det kommer till den röda skinnjackan så är det egentligen bara en person genom tiderna som lyckats med konststycket att bära den på ett snyggt och legitimt sätt. Michael Jackson dansade med zombies och skapade en legendarisk dansrutin i musikvideon Thriller i en röd skinnjacka. I den videon och på Michael Jackson funkar den röda skinnjackan. Den får honom att stå ut i en mörk video men det betyder inte att du ska slänga på dig en så fort mörkret sänker sig. Visst det är kul med färg men när det kommer till skinnjackan så är det "less is more" som gäller när det kommer till färgval.