INTERVJUER

Expertens bästa tips: Håkan från Barber & Books

I slutet av 90-talet började det pratas väldigt mycket i media om manlig skönhetsvård, det som fanns utöver den gamla skolans herrfrisörer var mest unisex-salonger där fokus främst låg på kvinnlig skönhetsvård. Det pratades länge om mannen i fokus, men inget hände egentligen. Så efter en resa till New York och ett möte med en liten barbershop som hade några böcker om afro-amerikansk litteratur framme, växte idén fram hos Håkan och hans fru Catarina att skapa ett fusion-koncept i Stockholm. Ett koncept som idag, mer än 10 år efter, kan ses som en väldigt framgångsrik idé.

 

Drömmen om boklådan

 

Håkan Ström har nästan 35 års erfarenhet inom skönhetsbranschen med titlar som topp-stylist på Björn Axen och utbildningschef på Wella. Att förutsättningarna för att skapa en modern herrfrisering som tog ett helhetsgrepp över manliga skönhetsvården var därmed ett faktum. Samtidigt hade frun Catarina bakgrund som både manusförfattare och översättare. Kombinationen av deras bakgrunder gjorde därför att Catarina kunde flytta sitt skrivande till en gemensam lokal, och samtidigt förverkligades drömmen om en liten boklåda. Vi ville att ett besök hos oss skulle kännas lite som att uppleva en resa, i en miljö som påminner om 20-talets barbershops, att till skön musik få drömma sig bort en stund och bli ompysslad med förstklassiga behandlingar med varma handdukar, nackmassage, knivrakningar samt hår- och skäggklippningar.

 

Klassiskt men samtidigt modernt

 

I juni 2007 stod Barber & Books stod klart och efter många års research och labbande lanserade även deras egen produktserie som blivit en stor succé. Serien har vi tagit fram för yrkesbruk men den ska samtidigt vara så lätt att använda att vem som helst kan ha den. Den har tagits fram med hjälp av våra egna erfarna barberare tillsammans med fältets bästa kemister. Alla produkter är tillverkade i Sverige av naturliga och högpresterande ingredienser. Detta tror vi är en stor anledning till att kunderna kommer till oss, och använder våra produkter.

 

Skägget har en väldigt viktig del bland många män, vad är dina bästa tips för att ta hand om det?

 

1. Låt inte skägget växa vilt

Ett vanligt fel många gör när de skall anlägga skägg är att låta det växa vilt alldeles för länge innan de styr upp det. Detta gör att många går omkring och ser ut som vildar. Se till att få hjälp med att sätta grundformen på ditt skägg i ett tidigt skede av en barberare, för att på så sätt kunna se bra ut hela tiden tills rätt längd på skägget uppnåtts.

 

2. Tvätta skägget

Tvätta skägget varje dag med en mild rengöringsprodukt som är gjord för ansiktet, t ex vår Pre Shave Cleanser som bl a innehåller rosmarinolja och skapar en miljö på huden där svamp inte trivs. Vanlig hårdtvål bör undvikas då den skapar en beläggning på skägget som gör det stelare när det torkar, vanliga schampon är ofta lite ”för” rengörande för ansiktet och torkar ut huden då de ofta är gjorda för att lösa upp stylingprodukter i håret.

 

3. Borsta skägget

Använd en borste med svinborst och ”rykta” skägget innan du duschar. På så sätt peelar du bort döda hudceller under skägget som annars kan damma.

 

4. Använd en beard softener

Vill du få en mjukare och följsammare känsla på ditt skägg oavsett om du har ett kort eller långt skägg bör du använda en Beard Softener efter tvätt, den skapar omedelbart följsamhet och naturlig glans utan att bli kladdigt eller oljigt när skägget torkat.

 

5. Forma skägget med vax

Om du har ett kort till medellångt skägg och vill få en snyggare ”skärpa” på skägget använder du en Beard Wax som först fördelas i händerna och sedan bara stryks på ytan på det torra skägget. Använd gärna en svinborste och borsta försiktig igenom ytan utan att pressa för mycket så behåller du volym i skägget.

Barber & Books

Beard Wax 
279 kr

 

Barber & Books fyrstegsprogram för att raka som en professionell barberare:

 

1. Rengör ansiktet med Pre Shave Cleanser och tvätta av, detta för att frigöra huden från föroreningar och orenheter som kan skapa irritation och infektioner samtidigt skapar produkten en elastisk och mjuk yta på huden så att den tål större belastning.

 

2. Applicera Pre Shave Oil på fuktig hud, oljan skyddar huden och mjukar upp glansigheten i skägget detta för att lättare kunna skäras av och på så sätt skapa mindre irritation i huden.

 

3. Applicera Shave Cream med fingrarna eller uppvispat med rakborste i cirkelformade rörelser, jobba mot skäggväxtrikningen i så stor utsträckning som möjligt och på så sätt få stråt att resa sig från huden. Lägg med fördel på en varm fuktig handduk. (Tjock frotté är att föredra och svalnar långsammare än tunn och hett vatten från kranen räcker). Vänta ca 30 sekunder men ta bort den innan den kallnat, huden ska fortfarande vara varm. Raka i skäggväxtrikningen första rakningen. Driv tvålen med fingrarna eller för på nytt rakskum om så behövs, raka aldrig på otvålad hud. Tvåla in på nytt (använd handen, eller borste) och placera ännu en gång en varm fuktig handduk över ansiktet och värm upp huden. Återigen tar du bort den innan den kallnat, huden ska fortfarande vara varm. Raka diagonalt mot skäggväxtrikningen och sist mot växtrikningen. I vissa fall när skägget är riktigt hårt kan en upprepning av intvålning och varm handduk behövas innan man rakar mot växtriktningen

 

4. Avsluta med att skölja av ansiktet med varmt vatten och sedan splasha med kallt vatten. Applicera därefter After Shave Balm i ett jämt lager över huden medans huden fortfarande är lite fuktig för att lugna ner huden och på så sätt försegla huden så att den blir motståndskraftig mot föroreningar och smuts. Huden kommer att bli mjuk och smidig utan att kännas fet och kladdig.

Barber & Books

Pre Shave Cleanser
239 kr

Barber & Books

Pre Shave Oil
259 kr

Barber & Books

Shave Cream
279 kr

Barber & Books

After Shave Balm
379 kr

Om du bara får välja en produkt du inte kan leva utan, vilken väljer du?

 

Oj! så ängslig får man inte vara att man inte kan leva utan en produkt, men skulle jag välja någon som underlättar livet för mig så är det vår Beard Softener som tar bort frissighet och ger fukt åt mitt torra skägg: Medan skägget är fuktigt, applicerar jag några droppar av Beard Softener Blue som med sin doft av salta vindar och hav i mina handflator och sedan fördelas in i mitt skägg, skapar en stor tillfredställelse och silkeslen känsla. Eller så tar jag den klassiska Beard Softenern med dofter av bergamot, vetyver och patholi som tar för sig lite mer beroende på vilket humör jag är på.

Barber & Books

Beard Softener Blue
249 kr

Vad är nästa steg för Barber & Books?

 

Vårt mål är att skapa ett sortiment som kan täcka in det mesta som rör manlig skönhetsvård. Så det första steget i den riktningen är, då vi har fått väldigt mycket frågor om när vi kommer komplettera vårt sortiment med hårvårds produkter, att just göra det. Så nu håller vi på för fullt med att producera två hår-schampon som vi lanserar under november månad som sedan följs upp av ett par styling-produkter under våren. Parallellt med detta håller vi på att tar fram andra roliga produkter som kommer framöver också. Så det händer mycket.

 

Här hittar du alla produkter från Barber & Books

 

Vill du också bli ompysslad av Håkan och hans team? Du hittar deras salong på Östgötagatan 21 i Stockholm. Första torsdagen och söndagen varje månad hittar du även dem på NK Manlig Depå i Stockholm.