LIVSSTIL

Klä dig för Wimbledon

I måndags öppnades den prestigefyllda tennisturneringen Wimbledon för det 141 året i rad. Turneringen som går av stapeln i London har länge associerats med strikta klädkoder och gör det än idag - inte minst för spelarna som är on court. Men även om spelarna är de som i högst grad studeras så går du som åskådare och de kläder du bär garanterat inte obemärkt förbi. Eftersom åskådarens kläder också åskådas ger vi dig en komplett guide till hur du undviker de regelmässiga fallgroparna samtidigt som du gör succé på en modearena av rang. 

 

Klädkoder Wimbledon

Många sporter betonar komforten i de kläder som utövarna bär men få av dem lägger samma vikt på det visuella såsom tennisen. När spelarna under Wimbledon begränsas till att bära helvitt kan vi som sitter på läktaren skatta oss lyckliga av betydligt friare tyglar. På plan är det däremot förbjudet att bära alla färger utom just vitt - en tradition som bevarats sedan sportens begynnelse och som en gång härstammade ur teorin om att vitt döljer svettfläckar bättre än andra färger. De inslag av färg som accepteras på Wimbledons banor begränsas till vissa områden som på sin höjd får vara en centimeter brett. Ytterligare något du garanterat inte kommer se på plan är logotyper vilka är strikt förbjudna under turneringen.

 

Länge har strikta klädkoder präglat även de som inte befinner sig på plan. Slipsen var tills nyligen obligatorisk för oss män liksom knälångt var för kvinnor. Till de kvarstående reglerna hör förbud mot stora hattar som skymmer synen och selfiesticks samt riktlinjer som rekommenderar att jeans och väskor större än vissa angivna mått lämnas hemma. Och även om de flesta av de strikta klädkoderna numer hör till historien finns också den oskrivna regeln att den som besöker tillställningen åtminstone ska ha gjort en påtaglig ansträngning.

 

Genom att studera tidigare års besökare av tillställningen står det tydligt att kostymen dominerar tolkningen av en smakfull klädsel lämpad för såväl det brittiska klimatet som den rådande modegraden. Har du därför planerat ett besök till turneringen är kostymen ett välgrundat klädval som gör att du smälter in bland såväl kungligheter som kändisar. Och även om Storbritannien inte är kända för stabilt väder rekommenderas en kostym i tunt material såsom linne eller seersucker. Till skillnad från på plan tillåts på läktaren hela färgskalans palett vilket onekligen nyanserar tillställningen.

 

Inspireras av tennislegenden tillika stilikonen Roger Federer

En tennisspelare som imponerar såväl på som av plan är schweizaren Roger Federer. Som vinnare av åtta Wimbledon och 20 grand slam råder inga tvivel om hans enorma avtryck i sportens historia. Men hans stjärnstatus stannar inte bara på planen. Federer är nämligen en stilikon utan dess like och anledningarna att inspireras även av legendens klädstil är många. Mellan träningarna kantas Roger Federers stil av modernitet med inslag av, inte så förvånande, sportiga element. Kombinationen har gjort att spelaren erbjudits sponsorskap av många av världens främsta varumärken; däribland Rolex. 

 

Få Federers look i sommar med en piké från Fred Perry (som grundades av den trefaldiga Wimbledon-vinnaren med samma namn), keps från Moncler samt shorts och skor från BOSS Green.

BOSS Green

Headlo Sweatshorts 
1 099 kr

Moncler

Berretto Keps 
1 099 kr

Fred Perry

Slim Fit Pikétröja
799 kr

BOSS Green

Attitude Tenn lux Sneakers
849 kr (-50%)

Så klär du dig för tennisveckan i Båstad

För dig som inte redan befinner dig på Wimbledon eller planerar besöka turneringen finns den svenska motsvarigheten i tennisveckan i skånska Båstad. Veckan går av stapeln mellan den 15-22 juli och väntas liksom Wimbledon bli en moderiktig folkfest värd att besöka. I Båstad dominerar den skandinaviska klädstilen kantad av minimalism. Här kan du med fördel addera, liksom Federer hade gjort, sportiga inslag när du klär dig för att besöka tennismatcherna eller någon av alla de övriga jippon som också arrangeras under veckan.

 

Ett av nyckelplaggen under tennisveckan anser vi vara pikén eftersom den omfamnar en såväl ledig, sportig stil som en klädd sådan. Se också till att även för tennisveckan ha kostymen nedpackad för de tillställningar som äger rum kvällstid, då blir nämligen den annars idylliska semesterorten transformerad till ett lyxigt partymekka. För att bryta ner kostymens properhet kan ett ledigare material väljas som också hör sommaren till. Ytterligare ett sätt att klä ned kostymen för att återigen få in inslag av tennis kan en kortärmad mönstrad skjorta bäras under kavajen. Och du som inte har planerat besöka någon av turneringarna kan med fördel se matcherna och moderiktighet i världsklass hemifrån TV-soffan; det kommer vi på Man of a Kind göra. 

Moncler

Kortärmad Pikétröja
1 799 kr

Corneliani

Drop 7 Kavaj
7 999 kr

Etro

Tartanmönstrad Kostym 
4 499 kr (-50%)

Versace Collection

Mönstrad Silkesskjorta
4 899 kr