STIL

Den totala kavaj- och kostymguiden

Tack vare sina många utföranden finns både uddakavajer och hela kostymer för otroligt många sammanhang. De är inte bara bland de roligaste att experimentera med utan lyfter även dig som bär dem, vilket också är grundtanken. Den här guiden går utförligt igenom det du behöver veta för att köpa kostym eller kavaj som passar dig. Väkommen till den kompletta guiden till mannens mest tidlösa plagg.

Den totala kavaj- och kostymguiden

 

Att bära kostym handlar mycket om självförtroende. En symbios mellan plagg och bärare gör att kavajen kommer till sin rätt med god passform, men framför allt tack vare god hållning. De som är trygga i sig själva välkomnar därför oftast kavajer och kostymer. De skäms inte för att klä upp sig utan gör gärna ett stilfullt intryck. För den som däremot känner sig obekväm handlar det oftast om beslutsamhet och att hitta rätt modell. Rätt kostym eller kavaj hjälper till att definiera och förstärka ditt personliga uttryck. Du känner dig välklädd, inte utklädd.

 

Många säger till och med att kavajen gör mannen, men framför allt bär mannen upp kavajen. Att kunna klä sig propert är en naturlig del av att vara man. Lite som med körkortet som du såklart klarar dig utan, särskilt mitt i stan och med bra kontaktnät, men när du väl ska flytta en soffa, hämta en kyl eller dra på roadtrip med polarna kommer du att önska att du hade ett om du inte redan har ett. Rätt vad det är ska du på bröllop, dop, någons examen, disputation eller en bättre fest. Har du då läst den här guiden slipper du stå håglös och be om hjälp med hur du ska klä dig.

 

”Mönsterpassningen ska vara perfekt. Inga ursäkter finns för ränder och rutor som är förskjutna vid sömmar eller ändrar riktning runt fickor."

Olika guider beskriver olika utförligt vad som är viktigt att tänka på vid kavaj- eller kostymköp. Vad stilauktoriteterna än säger är kostymvärlden öppen för alla. Kavaj- och kostymmodet har dessutom rört sig mot en ledigare tappning med större mångsidighet och idag kan alla hitta den perfekta kavajen. Från början däremot var den en arbetsjacka bland sjömän.

 

Under 1800-talet blev den en vanlig sport- och fritidsjacka. När kostymen kom under 1870-talet fick kavajen snart tillträde till finrummen.

 

Poängen med den här artikeln är att gå igenom de utföranden och material du behöver känna till för att kunna välja en kostym eller kavaj som passar dig och sammanhanget. Artikeln kommer alltså inte att gå in på barchetta-formade bröstfickor eller napolitanska axelveck – andra sköter det galant. Tanken är att du ska kunna använda artikeln oavsett om du är ute efter en hel kostym eller bara en skön kavaj. Därför börjar vi med kavajen.

 

Några saker som kännetecknar en kvalitetskavaj är bra att känna till:

 

- Mellanlägget är ett tunt lager linnetyg eller canvas mellan kavajtyget och fodret som stadgar upp och gör kavajen mer följsam. Mellanlägg kan antingen sys eller limmas fast längs kanterna. Att sy tar längre tid och kostar mer men kavajen behåller sin struktur och passform bättre. Lim kan göra kavajen stel och hård med tiden.

 

- Sömsmån är tyget som hamnar utanför sömmen när plagget sys. Med sömmen längre ut mot tygkanten blir sömsmånen mindre och plagget större. Därför behöver både byxor och kavajer ordentlig sömsmån om en skräddare ska kunna lägga ut dem om du går upp i vikt.

 

- Öppningsbara knapphål i manschetten tycker många är viktigt. Detaljen indikerade en gång i tiden att en kavaj var skräddarsydd, men handlar numer snarare om huruvida knapphålen är äkta eller inte. En del kavajärmars knapphål är bara dekor och döljs av fodret på insidan. Smartast är knapphål som faktiskt är sydda genom ärmtyget men inte sprättade ännu. Då går knapphålen att öppna även om du fått ärmlängden ändrad.

 

- Mönsterpassningen ska vara perfekt vid sömmar och fickor. Inga ursäkter finns för ränder och rutor som är förskjutna vid sömmar eller ändrar riktning runt fickor.

Knäppning

Knappval påverkar intryck och passform. Ju fler knappar desto högre knäppning och desto mer tillknäppt kan intrycket bli. För låg knäppning kan i sin tur se släpigt ut. Med den knäppta knappen i höjd med midjan får kavajen bäst passform. Har du hög midja bör du alltså välja en kavaj med ganska hög knäppning. Kavajer har blivit allt kortare på senare år och följaktligen hamnar även knäppningen högre.

Enkel- eller dubbelknäppt anger om kavajen har en eller två knapprader. Enkelknäppta har en, två eller tre knappar (även om Willem Dafoe hade fyra i The Boondock Saints -99). Den mer formella dubbelknäppta kavajen har fyra eller sex knappar på två rader, varav de två översta av sex är dekorativa. Dubbelknäppt ser i regel bredare ut än enkelknäppt.

 

”Enligt reglerna bör du också knäppa upp en enkelknäppt kavaj när du sätter dig om du inte har väldigt bra skäl att låta bli.”

 

Understa knappen knäpps aldrig på någon kavaj. Enkelknäppta kavajer är skurna för att ha nedersta knappen oknäppt och ser därför väldigt tillknäppta ut annars. Enligt reglerna bör du också knäppa upp en enkelknäppt kavaj när du sätter dig om du inte har väldigt bra skäl att låta bli. Den dubbelknäppta låter du däremot alltid förbli knäppt. Hur formellt sammanhanget är avgör hur viktiga reglerna är, men de är bra att kunna. På treknäppta kavajer bör översta knappen vara oknäppt om slagen är rullande.

Slag

Kavajens slag brukar delas in i trubbiga, spetsiga, rullande och schalslag. Skillnaden mellan trubbiga och spetsiga slag syns vid gorgesömmen (från franskans ligne de la gorge – halslinjen) där slagen möter kragen. Trubbiga är vanligast och minst formella. Spetsiga är standard på dubbelknäppta kavajer men ovanliga på enkelknäppta och schalslag (efter likheten med en schal) finns uteslutande på smoking. Rullande kallas de rundpressade slagen på treknäppta kavajer där översta knappen är uppknäppt och lite inrullad i själva slaget. Rundpressade slag ger ett mer avslappnat intryck än distinkt pressade veck och är snyggt på i stort sett alla plagg.

 

Slagen påverkar också kavajens intryck. Är de för breda känns de 70-tal. Bredden bör motsvara slipsens och nyligen var väldigt smala slipsar och slag inne. Bra att känna till är att även du ser längre och smalare ut med långsmala slag och tvärtom med kortare och bredare slag. Gorgesömmen har också krupit längre uppför axeln när knäppningen kommit allt högre upp.

Fickor

Fickorna har också stor inverkan på kavajens stil och är kul att experimentera med. Det vanligaste och klassiska valet till kostym är två sidofickor med lock och en bröstficka. En del vill ha en mindre biljettficka över ena sidofickan på klassisk engelsk manér. Fickor utan lock kallas passpoalerade fickor och förekommer oftast på smoking och som bakfickor på kostymbyxor och chinos, men sällan på uddakavajer. Utanpåliggande fickor ger ett ledigare intryck och kombineras ibland med en vanlig bröstficka. En utanpåliggande bröstficka får dock väldigt fin form av en nerstoppad näsduk medan kavajen lättare ligger slätt.
 

Fickor är oftast sydda stängda på nya kavajer. Låt sidofickorna vara och använd dem inte så håller kavajen formen bättre. Den enda du behöver sprätta upp är bröstfickan så du kan ha näsduk. Precis som slag och knäppning har fickor ofta glidit upp lite allt eftersom kavajer blivit kortare. Ficklock har liksom slag blivit smalare.

Slitsar

Kavajers slitsar (även kallade sprund) delar kavajryggen nertill, från början för att ackommodera hästryggar. Slitsar finns även på rockar och ibland tröjor, shortsben, kjolar och en rad andra plagg. Kavajer i engelskt snitt har oftast två sidoslitsar medan italienska snittet har en enkelslits på mitten. Den amerikanska stilen är att inte ha någon alls.

 

Slitsarna på nya kavajer och rockar är ofta fastsydda. Du måste sprätta upp och ta bort tråden innan du bär plagget om det inte ska se ut som du flytt från provrummet. Att diskret påminna andra som glömt sprätta upp är alltså en välgärning. Detsamma gäller alla lappar tillverkare fäster på ärmar för att underlätta lagerhantering.

Passformen är viktigast

Viktigast av allt är som sagt ändå passformen. Många blir bekymrade av trender, ålderspann, erkända och självutnämnda experter, stilregler, varumärken, men snabbaste och enklaste vägen är egentligen att hitta en försäljare som valt ut plagg med god och aktuell passform.

 

Axlar och bröstkorg är viktigast. Midjan kan sys in, ryggen kan slätas ut, ärmar kan läggas upp och sys in och kavajen kan kortas, men bröstkorg och axlar är grunden. Kavajaxeln måste sluta parallellt med din axel. Slutar kavajaxeln längre ut ser du för liten ut. Om din överarm sticker ut under kavajaxeln ser kavajen för liten ut. Se också till att slagen inte lyfter från din bröstkorg. De bör ligga så slätt som möjligt, även när du vrider på dig. Prova också med en eventuell tröja under. Axelvaddar är helt okej så länge du inte har 80-talsaxlar. Har du flaskformade axlar kan du självklart bygga upp dem, även i ledigare kavajer. Allt måste inte vara okonstruerat. En av kavajens huvudfunktioner är just att jämna ut eller kompensera attribut som kan vara mindre smickrande för bäraren. Sträva efter att hitta en personlig passform utifrån dina förutsättningar även om du behöver tumma på vissa trender.

Vad är ett drop?

När man tittar på en kostyms storlekar så förekommer ibland begreppet drop 6, drop 7 och så vidare. Drop är ett mått på hur mycket smalare kostymen är över midjan än över bröstet. Om du exempelvis har kostymstorlek 46 (46 inch och ca. 96 cm i bröstmått) med drop 6 så är midjemåttet 6 inch, eller ca. 15 cm, smalare över midjan. 

 

Drop 6 brukar anses normalt. För den som är atletiskt byggd kan man välja en kostym med ett högre drop.

 

Tyg

Kavajer och kostymer finns i många olika tyger som ofta finns i flera olika utföranden. Olika tyger passar olika användningsområden och påverkar känslan. Tunna linnekavajer är perfekta på sommaren medan grövre ylletyger är mer självklara på vintern. Vissa menar att tyger absolut inte får vara blandade, framför allt inte med konstmaterial som polyester och elastan, men blandningar hjälper ofta till att göra plagg både snyggare och mer följsamma och lättskötta. Två procent elastan i ett par smala kostymbyxor kan uträtta mirakel när du kliver på cykeln.

Ull

Ull är väldigt mångsidigt och utgör basen i de flesta kostymer. Fibern kan vävas allt ifrån extremt tunn till extra tjock. Med yllekavajer menas i regel grövre höst- eller vinterkavajer medan finare kvaliteter används i lättare sommarkostymer. Ullfibrer andas och gör att ull kan kännas svalt på sommaren. Fiberlängden avgör känslan och ju längre desto tunnare, följsammare men också mindre tåligt tyg. Tweed är en sorts rustik ylle i oftast rutiga eller fiskbensmönstrade uddakavajer i jordnära färger. Kostymer i ull kan annars ha i stort sett vilka färger som helst.

Bomull

Grövre bomull finns också i kavajer och kostymer men passar bättre på våren och sommaren. Tack vare en ledigare känsla är bommullskostymen oftast enklare än mer formella ullkostymer att dela upp och matcha med andra plagg. Bomull är i regel tätare än tunn ull och kan därför kännas varmare under högsommaren. Bomullskostymer finns i många olika och ofta uttrycksfulla färger.

Linne

 

Linnetyg är glest och svalt och därför perfekt på sommaren med sin prassligt lediga känsla. Många menar att en linnekostym inte passar mer formella sammanhang, men uppklädd på sommaren funkar den oftast minst lika bra som någon annan kostym. Färgerna är ofta ljusa och naturnära.

 

Flanell

Flanell är antingen tunn eller grov bomull eller ull som blivit borstad för en matt, ruggad, väldigt fin och lite luddig yta. Precis som i en bomullskostym är delarna i flanellkostymer lätta att matcha med andra plagg. Flanell går att borsta på nytt när det börjar se slitet ut och kommer ofta i grå eller gråbruna färger.

Jersey

Tack vare jerseykavajen kan ingen längre påstå att kavaj är för uppklätt. Jersey är vanligast i tröjor och kavajerna blir därför som en blandning mellan kavaj och tröja. Kostymer i jersey blir ofta förkastade av puritaner men älskade av många elegant bekväma. Vissa tycker att de har en övre åldersgräns men de funkar fint och är väldigt snygga i lediga sammanhang.

 

Andra tyger du kan stöta på är silke som ibland vävs in för mer lyster. Mohair, från angorageten, ger också mer lyster. Kashmirull ger en mjuk känsla och yta som funkar bra i ledigare kavajer men sämre i byxor då den är rätt känslig. Tunna, otvättade denimtyger kan liksom tunn kashmir funka bra i sommarkavajer.

Mönster

Enfärgade kostymer är en bra grund. Många menar att marinblå eller mörkgrå funkar bättre än helsvart, och i många sammanhang har de rätt. På bröllop, dop, studentmottagningar och kontoret funkar inte svart lika bra. Ska du däremot mest ha den på kvällen i olika festliga sammanhang så funkar svart precis lika bra. Sen finns en rad mönster att välja mellan. Mönstermatchad kavaj och byxa förstärker intrycket av en kostym och några traditionella mönster är bra att känna till.

 

Kritstrecksrandigt är olika glesa ränder i ljusare färg. Glencheck och Prince of Whales är liksom Tartan namn på klassiska rutmönster. Windowpane är större rutor av vad som påminner om kritstrecksränder men ofta i betydligt mer kontrasterande färg. Fiskbensmönster, herringbone och hundtandsmönster, pepita, är traditionella vävda mönster i mer rustika plagg.

Kostymbyxor

I en kostym behöver kavaj och byxa höra ihop så att färg, struktur och lyster matchar. En kavaj och byxa som ser ut att funka ihop kan fortfarande reflektera ljuset helt olika när du går utanför dörren. Bryt hellre av med helt andra byxor i så fall. Jeans funkar om inte klädkoden anger annat, särskilt dressade svarta eller blå. Finns kostymbyxor till en kavaj bör det framgå. Ofta hänger de på samma galge.

 

Numer gör de flesta stilsäkra tillverkare byxor med rätt smal passform. Du behöver främst ta ställning till längden. Klassiska kostymbyxor slutar ungefär vid skosulan men nu för tiden vill många ha dem kortare så skorna syns och byxbenen förblir smala hela vägen ner. Lägger du upp byxan kan du be skräddaren att inte klippa av för mycket om du skulle ångra dig. Pressveck är obligatoriskt på kostymbyxor. Gubbveck eller gåveck – små plisseringar framme i byxlinningen – är frivilliga. Likaså är slag – sydda uppvik nertill på byxorna. Elegant säger vissa. Klumpigt tycker andra.

Accessoarer

Slips och fluga är klassiska tillbehör för ett mer uppklätt intryck. Egenhändigt knutna flugor blir alltid snyggare och mer personliga. Knuten är faktiskt i grunden densamma som skorna knyts med. Se upp med att ha allt för vilda färger och mönster för sammanhanget bara. Annars är det lätt att se utklädd ut.

 

”Kanske är det lite som att inte ha aftershave med samma doft som toalettrengöringsmedlet.”

 

En näsduk kan effektivt avdramatisera en kavaj. Den måste inte vikas strikt och formellt utan kan puffas ner ledigt och bara färga tillvaron. Låt näsduken plocka upp färger i skjortan men även i slipsen eller flugan, i kavajen och resten av kläderna. Mönstrade näsdukar brukar kännas mer levande än enfärgade. Regeln om att inte ha slips och näsduk i exakt samma mönster och färg är inte helt lätt att spåra. Det ser väldigt tafatt ut och måste du köpa slips och näsduk i ett färdigt paket så köp åtminstone två och blanda med. Slipsen var från början en elegant symbol för tillhörighet bland kroatiska militärer och anammades av engelska överklassen genom Frankrikes kung Ludvig XIV, medan folk snöt sig i näsduken. Kanske är det lite som att inte ha aftershave med samma doft som toalettrengöringsmedlet.

Kostymbärande stilikoner

Några män som burit kostym exceptionellt väl genom åren är värda att kolla in. Även om du inte siktar på en specifik stil kan geisten hos riktigt välklädda vara inspirerande nog. Framför allt hos dem som experimenterar utanför trygghetszonen. Världen består av pionjärer och förvaltare. Pionjärerna är alltid de mest intressanta.

L’Avvocato Gianni Agnelli, en av Italiens mest välklädda män, introducerade italienska begreppet sprezzatura, eller sprez – att på ett perfekt sätt göra något avsiktligt operfekt. Han bröt en stilregel i taget tills hans egen var unik. Gianni var morfar till Lapo Elkann, en annan stilikon och New York-italiensk entreprenör som kan avdramatisera en dubbelknäppt kavaj mer än någon annan. Elkann får det strikt formella och extremt välklädda att kännas lekande ledigt. Han klär sig även efter humör, i ljusgult lika bekymmerslöst som andra bär marinblått, och ifrågasätter ofta varför kvinnor ska vara sexiga och inte män.

 

Fred Astaire bar också väldigt eleganta kläder både lättsamt och bekvämt. Några av Englands bästa skräddare sydde upp dansarens kavajer som kostymnördar fortfarande refererar till när de talar om rörelsefriheten och passformen hos högt skurna ärmhål. Great Gatsby med Robert Redford (1974) och Leonardo DiCaprio (2013) återspeglar båda sin tids kostymmode. De tolkar 20-talet elegant men på helt olika sätt. Även James Bond måste nämnas. Gräddan av kostymmode har alltid hjälpt till att bygga karaktären genom Daniel Craig i kritstrecksrandigt, George Lazenby i gräddig linnekostym med rosa skjorta eller Sean Connery i skräddat från anrika Savile Row. Filmerna har samtidigt avhandlat det senaste halvseklets smokingmode för alla intresserade.

 

Hertigen av Windsor ses också som en stor stilikon. Mest känd blev han 1936 som abdikerande kung och kontroversiell dandy. Efter 326 dagar som kung Edvard VIII av Storbritannien ville han gifta sig med amerikanska Wallis Simpson. Hon fick inte gifta sig kungligt då hon var frånskild, så hertigen abdikerade för kärlekens skull. Hans stilistiska superkraft var minutiös detaljmedvetenhet och han kallade sin bekvämt välklädda stil ”Dress soft”. Att han var 165 cm lång syntes inte då skräddade gördlar och extra höga kavajmidjor fick honom att se längre ut. Han matchade mönster och material på banbrytande sätt och kom alltid att överglänsa sina fortsatt färglösa kungliga släktingar vid olika tillställningar.
 

Sveriges konung Carl XVI Gustaf är en föredömlig kostymbärare. Som amiral i flottan bär han även mässdräkt ibland. Ämbetets formella natur försvårar för kungligheter att bära annat än svart eller blått men kungen har ändå viss distans. Med lite tur får vi ibland se honom i andra färger och mönster och kanske på jakt i mer jordnära mundering. John F Kennedy är också värd att nämna. Som en av preppy-stilens förfäder gick han både Princeton och Harvard med fallenhet för sobra plagg som enkelknäppta kavajer med mjuka axlar. Annars bär få ikoner nu för tiden upp oket deras föregångare lämnat efter sig. David Beckham tycks ofta vinna bäst-klädd-omröstningar och George Clooney, Ryan Gosling och inte minst Chuck Bass inger fortfarande hopp om framtiden.
 

Bland det roligaste med kostymmodet är ändå hur föränderligt det är medan tidlösa snitt och utföranden aldrig går ur tiden. Att bära en riktigt välsittande kostym känns också på ett sätt som förmodligen inga andra plagg kan leva upp till. Har du inte hittat ditt sätt att förhålla dig till kostymering är det alltså hög tid. Ta inte för allvarligt på det hela utan håll det lättsamt. Så länge du knyter slipsen ordentligt. Helhjärtat, som allt annat du tar dig an.