STIL

Kavajkonstruktion

Det finns en rad olika konstruktioner vid tillverkning av kavajer och de påverkar pris såväl som passform. I följande artikel gör vi en enkel redogörelse av skillnaderna. 

Kavajkonstruktion

En Made-to-measure kavaj från corneliani

Limmad

Kedjornas kavajer har ett modernt snitt men sällan en genomarbetad konstruktion som är hållbar över tid. Mellanlägget är det stycke under kavajens yttertyg som ger plagget form och struktur, vilket i regel fästs genom att limmas. Detta arbetssätt ger en tilltalande prislapp men också en aningen stelare känsla mot kroppen. 

Halvkanvas

När kavajens yttertyg fäster i kanvasen, ett vävt mellanlägg i tyg, genom sydda stygn i bröstpartiet och slaget får plagget en följsam känsla med ett naturligt fall. En kavaj med en halvkanvaskonstruktion följer kroppens rörelser naturligt och har en konstruktion som håller bra över tid.

Helkanvas

Den mest formella konstruktionen har ett mellanlägg som är sytt för hand och ger ett oerhört följsamt plagg med en smidig känsla. Till skillnad mot halvkanvas är även bålparti handsydda. Detta är en konstruktion som allt som oftast används vid tillverkning av exklusivare ready to wear-produkter, dyrare måttsömnad och skräddarsytt.

Kommentar

Att köpa en bil med dålig motor är sällan en bra idé och detsamma gäller för kavajer och kostymer. Devisen låter enligt följande: Välj dina plagg med omsorg. Kläm och känn, testa dig fram – de flesta välsorterade herrekiperingarna har åtminstone två olika konstruktioner. Bestäm dig för den konstruktion du är mest bekväm i. Om du känner dig mer bekväm i en kavaj med sydd kanvas kan färre med bättre inköp vara en bra filosofi.