STIL

Linnetyget - sommarens räddning

Ja, visst skrynklar det. Tyget rynkar sig överallt, men det är en av anledningarna till att vi älskar det. Linnetyget är sommarens räddning när graderna når 25°C eller mer. Då är inget svalt nog - förutom linne

 

Det är få material som slår linne på sommarens hetaste månader - juni, juli och augusti. Det är mjukt, fint och slittåligt samtidigt. Vilket är, om en tänker på det, en fantastisk bedrift. Att det dessutom slår alla andra material på fingrarna när det kommer till att andas, och släppa igenom luft, är bara en bonus. Utan kläder i linne hade sommaren inte varit fullt lika njutbar - kom då också ihåg att linne är ett mycket mer miljövänligt material än exempelvis bomull. Eftersom det sliter mindre på naturen att framställa linne än det gör att framställa bomull.

LINNEKOSTYM FRÅN BOGLIOLI

 

Vad är linne?

Linne är ett naturmaterial som utröns från linplantan. Väl utvunnet från stjälken får vi ett svalkande och ledigt material som passar ypperligt att använda när det är varmt ute. Linplantan odlas bättre i kallare klimat som Baltikum, norra Kina och över stora delar av Ryssland. Även Norden och skotska öarna har tradition av att utvinna och hantera linnematerialet.

 

Det är ett av världens mest slitstarka material på grund av dess hållbara fibrer. Tack vare linnets grova fibrer andas materialet. Det är dessutom det material, av de vanligaste (bomull, ull, silke osv.) som tål vatten bäst. Linne är nämligen relativt resistent gentemot vatten. Det innebär att du i mångt och mycket kan handskas rätt hårt med dina linneprodukter. Du bör alltid följa tvättinstruktionerna, men det är inte ovanligt att linne tål att tvättas och hängas upp efteråt. 

Klädkod: sommarfin

Även under årets varmaste månader kommer det finnas tillfällen då du förväntas klä upp dig. Den inofficiella klädkoden sommarfin är en beskrivning som blir allt vanligare. Det betyder i realiteten inget annat än att du förväntas klä dig fräscht och med eftertanke men avslappnat. I ett sådant scenario gör sig linnekvaliteter ypperligt. Det är ett elegant val som signalerar medvetenhet utan att verka som om du ansträngt dig för mycket. Linnekavajen- eller kostymen är lika delar elegant som den håller dig sval. Det tillsammans med ett par bruna skor i mocka är alltid en fullträff.

 

Läs mer: Klädd för varmare grader

Linneskjorta från Barba

Linnebyxorna

Sommarens räddning stavas: linnebyxor. Huruvida det är tillåtet att bära shorts i stan eller inte överlåter vi till en annan diskussion. Men om du vill klä upp dig en aning och inte vill bära shorts rekommenderar vi varmt ett par linnebyxor. Gärna i en avslappnad passform. Vi ser gärna att linnebyxorna är lösare eftersom de inte behöver vara särskilt formella och strama. Låt dem andas och låt de vara lite skrynkliga. Det är ju en av anledningarna till att vi tycker så mycket om linnebyxorna!

Linnebyxor från Morris heritage