MEET THE BRAND

Meet the brand: adidas Originals 

Historien om ett av världens mest välkända varumärken, Adidas, började skrivas år 1924 då grundaren Adi Dassler formade visionen om att förse världens främsta atleter med den bästa möjliga utrustningen. År senare, närmare bestämt år 1954, spelade Tysklands fotbollslandslag en dödsdömd match mot det nästintill obesegrade laget Ungern. Inför matchen försågs det tyska landslaget med Adidas senaste fotbollssko som utgjordes av en för tiden banbrytande modell. Modellen hade justerbara dobbar och vägde betydligt mindre än de andra skor som hittills prytt fotbollsspelarnas fötter. Matchen vanns av det tyska landslaget och en storvinst blev det också för Adidas vars namn plötsligt hamnade på allas läppar och skorna på alla professionella spelares önskelista.

Även om Adidas kom till år 1924 var det först 1949 som den riktiga satsningen på det dåvarande sko-varumärket gjordes. Tillsammans med fyrtiosju anställda registrerades bolaget och samma dag påbörjades verksamheten i den lilla staden Herzogenaurach i Tyskland. När den första skorna designades placerades tre ränder längs sidan och designen registrerades som ett trademark för Adidas. När logotyper år senare började förbjudas inom flera sporttävlingar beslöt Adidas sig för att behålla de tre ränderna men ta bort varumärkesnamnet och symbolen. I denna era förstärkte Adidas sitt varumärke som “the three stripe company” vilket även grundaren själv ofta hördes benämna företaget som.

 

Ett av Adidas nyckelvärden är och har alltid varit innovation. Utan innovation hade de aldrig slagit igenom den dagen då Tyskland mötte Ungern i en nervkittlande fotbollsmatch. Men att bevara det gamla är också något varumärket värderar och som blev grunden till en av dess underlinjer - Adidas Originals. Undervarumärket fokuserar på att ta tillbaka dåtidens skor och plagg i en ny tappning anpassad till den vardag vi nu lever i. Med utgångspunkt i livsstils- och streetinspirerade plagg återskapas de modeller som idag kan anses vara Adidas mest klassiska. Magin bakom dem skapas i fusionen mellan då och nu. Sneakersmodellerna Stan Smith och Campus är exempel på Adidas Originals produkter som länge funnits i sortiment men som på senare tid erkänts av modevärlden varför de flesta av oss nog känner till dem. Vi på Man of a Kind anser att den som letar efter en snygg, sportig sneaker inte behöver leta särskilt länge; modellerna är båda svaret på den perfekta vardagsskon vi alla behöver i garderoben.

 

Skorna har hela tiden varit grunden i varumärket, och det dröjde därför ända tills 1967 innan Adidas introducerade de första klädesplaggen. Inte så förvånansvärt, givet dess idag nästintill ikoniska status, var det tracksuiten som blev först ut när man började producera kläder. De tre ränderna följde med in i den nya satsningen och fick nu pryda såväl byxornas ben som jackans ärm.

 

Idag är det inte bara kläder och skor som varumärket erbjuder. Allt från klockor till utrustning för alla tänkbara sporter ingår i Adidas sortiment. Med den ständiga utgångspunkten i sport och hälsa menar varumärket att “through sports, we have the power to change lives”. Tacken till deras arbete med att förändra liv har blivit att varumärket idag är ett av världens högst värderade. Ett bevis på detta är inte minst det faktum att Adidas i år klättrade upp och blev del av listan över världens 100 mest värdefulla företag med ett varumärkesvärde på 12 biljoner USD. Det som en gång startade i Adi Dasslers mammas tvättrum är idag ett multinationellt företag som troligtvis fortsätter skriva sin historia i många årtionden till.

 

Se allt från adidas Originals här

adidas Originals

Outline Hoodie Marinblå 
999 kr

adidas Originals

SST Trackbyxor
699 kr

adidas Originals

Superstar Sneakers
999 kr

adidas Originals

SST Track Jacka
799 kr