MEET THE BRAND

Meet the brand: A.P.C

För snart trettio år sedan startade Jean Touitou vad om skulle bli ett av nutidens mest uppskattade modevarumärken - Atelier de Production et de Création, A.P.C. Med konsekvent identitet erbjuder märket idag en generös bredd av användbara vardagsplagg.

Meet the brand: A.P.C

APC SS17-kollektion

För trettio år sedan, i Paris, fick en man vid namn Jean Touitou en idé. Han var mätt på det flamboyanta modet som fullständigt hade tagit makten över Paris. Istället ville han skapa någonting mer bestående – vardagliga garderobsfavoriter i syfte att vara lika tidsenliga då som idag.

 

Atelier de Production et de Création, A.P.C., var en av pionjärerna på den kommersiella marknaden att lyckas fylla tomrummet mellan exklusiva modehus och high street-kedjor. Konceptet bakom märket grundar sig i tanken att plaggen du bär aldrig ska överglänsa din egen personlighet. För Touitou var det viktigt att märkets identitet var lika med enkla, diskreta och välgjorda kläder i högkvalitativa tyger – till ett överkomligt pris. Det är sällan man ser en hård styling eller mycket accessoarer i märkets egna estetik eller marknadsföring. A.P.C gör inga stor printkampanjer eller extravaganta visningar – det nedtonade är ett signum – tack vare svensk design.

 

Jean föddes i tunisiska Tunis år 1951 och flyttade till Paris när han var nio år gammal.  Jean växte upp i ett kreativt hem. Även hans pappa var intresserad av mode och design – något som kom att prägla hans uppväxt. Jeans pappa importerade läder från ett mindre svensk garveri och genom arbete tillsammans med svenska företag fick han upp ögonen för den karaktäristiska svenska designnormen, nämligen funktionell enkelhet. Resultatet av det blev ett hem helt dekorerat i en salig blandning av ett tunisiskt kulturarv och avskalad minimalism från Sverige. Något som Jean till synes, kanske omedvetet, lämnat spår av i hans egna kreationer.

Meet the brand: A.P.C

A.P.C. ledord - diskret, enkelt och välgjort i högkvalitativa tyger till ett överkomligt pris

APC SS17-KOLLEKTION

Det plagg som kanske flest personer associerar med A.P.C. är deras otroligt välsittande och otvättade jeans. Byxan har nästintill blivit tilldelad en kultstämpel inom normcore-kretsar. Under de trettio år som märket klätt våra ben har jeansen förblivit orörda, med ett fåtal mindre uppdateringar som undantag. Den konsekventa identiteten och valet att inte kompromissa med principer, design och estetik – är troligtvis en av framgångsfaktorerna till att märket lyckats överleva i så många år. Jean har varit öppen med att han fullständigt struntar i vad konkurrenter och övriga branschen gör. De senaste åren har märket introducerat nya jeansmodeller. Det var till exempel inte så länge sedan som stretch lades till i utbudet. Men deras numera klassiska jeansmodel har skapats med samma recept och kärlek sedan 1987.