MEET THE BRAND

Meet the brand: Balmain

Efter nästan ett sekel av omåttlig lyx och framgång skördar Balmain nya framgångar, men vad är berättelsen bakom modeundret?

En historisk återblick

Född in i en familj alldeles upptagen av tyg i allmänhet och tyg av hög kvalitet i synnerhet, lärde Balmain sig från mycket tidig ålder att uppskatta det exklusiva. Hans far ägde en gardinbutik som han drev med rigorös disciplin. Medan hans mor och syster, tillsammans, drev en klädbutik - där Balmain spenderade mycket tid efter hans fars död 1921. I klädbutiken fick Balmain skolas i kund- och köpbeteenden.

 

Balmain hade ett hungrigt lynne. Han var av sin omgivning känd för sin stå-på-vilja och sin äregirighet. Därför kom det inte som någon chock att han 1933 bestämde sig för att söka in till École des Beaux-Arts för att plugga arkitektur. Frankrikes genom historien mest erkända konstskola. Studietiden blev dock inte vad han räknat med. Balmain utvecklade istället ett intresse för skräddarkonst. Han undvek föreläsningarna för att sitta timme efter timme och sy klänningar. Endast ett år in på skolan hoppade han av och tog jobb för Lucien Lelong, en framstående fransk modedesigner på 30-talet.

Andra världskriget som vändpunkt

Post andra världskriget var Frankrike trötta på gamla ideal. Ideal där kvinnor skulle bära täckande långklänningar i svart. Balmain förstod att utnyttja de nya vindarna som blåste. Hans djärva, utmanande och fräscha designer blev på ett otvunget sätt det nya, franska, idealet.

 

När den franska modevärlden låg under Balmains fötter, började jakten på att förändra hur man, världen över, såg på kläder och mode. Det var exempelvis under 50-talet som Balmain såg något i en ung tysk designer: Karl Lagerfeld. Lagerfeld gick bredvid Balmain. Lagerfeld lärde sig av Balmain, och många gånger har Lagerfeld berättat hur Balmain varit en stor inspirationskälla.

 

Balmain gick ur tiden -82, blott 68 år gammal. Han lämnade då bakom sig ett modehus utan dess like. Ett modehus som gjort sig känt för att följa sin tid: att, på ett otroligt sätt, alltid kännas kontemporärt. Hans designer leddes av, och under, eposet:

 

”clothes you really want to wear”

Under ledning av Olivier Rousteing

De senaste åren har Balmain, under Olivier Rousteings ledning, transformerats till ett varumärke med glamorös rock star-känsla med sin ikoniska ”Balmain Army”, men fortfarande med samma noggrannhet i kvalitet och snitt. Vårens signaturplagg är vaxade jeans, army och jackor med biker-stil.