MEET THE BRAND

Meet the brand: Common Projects

Sidoprojektet som blev en sneakerssuccé beskriver väl hur det minimalistiska varumärket Common Projects föddes och idag lever och bärs av kända personligheter i alla åldrar.

 

Common Projects grundades 2004 som ett samarbete mellan italienska Flavio Girolami och amerikanske Peter Poopat. Duon träffades via gemensamma vänner i mitten av 90-talet och har sedan dess varit goda vänner. Boendes i New York var Girolami Brand Consultant och Poppat arbetade som Art Director på V Magazine. Common Projects började som ett roligt sidoprojekt där idén föddes ur deras gemensamma saknad efter exklusiva sneakers med bra kvalitet.

 

Common Projects har med sina minimalistiska sneakers tagit modevärlden med storm och bärs av artister och personligheter i alla åldrar, bland dem Ellen DeGeneres, Frank Ocean och Kanye West.

 

”Alla människor kan bära skorna på olika sätt. Det är som när man köper ett par jeans, efter ett år har alla par en unik känsla och utseende” har Flavio själv sagt till The Line.

 

När designerduon skapade Common Projects saknade dom enkla skor de själva skulle bära, då de ville ha en sko som skulle passa till deras enkla stil. I början av 00-talet var utbudet på marknaden fyllt av stora logos och mycket färg vilket gjorde att deras design faktiskt stack ut med den enkla och tidlösa skon med fokus på kvalitet. Varje sko är markerad med sitt respektive serienummer (modell, storlek och färg) vilket adderar en unik och rolig detalj. Först släpptes en herrkollektion som blev så populär bland både män och kvinnor att de senare även släppte en damkollektion.

 

“There is something about their sneakers that is a confidence booster for guys, I have some pairs that I’ve been wearing for over four years, and when I pull them out I still get more compliments than anything else in my closet. It’s a sneaker that everyone in the world knows about.” – Jim More, Creative Director på GQ magazine i en intervju med The New York Times.

Den första modellen Achilles blev snabbt en bästsäljare och har genom åren släppts i olika material och färger. Idén med Achilles var att skapa en sko som passar vid alla tillfällen och Poppat och Flavio själva skulle vilja använda dagligen. Common Projects fortsätter att imponera och växa, trots hård konkurrens och skorna finns idag hos mer än 200 återförsäljare världen över.

 

Fakta

Grundat: 2004 I New York av amerikanen Peter Poppat och italienska Flavio Girolami.

 

Kännetecken: Minimalistiska sneakers av hög kvalité. Varje sko är märkt med sitt serienummer i guld.

 

Vår favoritmodell från AW18-kollektionen: Bball Nappa i vitt som är den perfekta ljusa sneakern tillsammans med ett par jeans eller en mer dressad byxa.

 

Se alla skor från Common Projects här