MEET THE BRAND

Meet the brand: Helmut Lang

Året var 1998. Helmut Lang lanserar idén om att marknadsföra sig på New Yorks gula taxibilar. Efter det var ingenting sig likt. Helmut Lang hade blivit en modern kultfigur.

 

Trots att österrikaren lämnade modeindustrin 2005 lever hans avtryck fortfarande kvar. Allt Lang skapade bar hans tydliga DNA - alldeles oavsett om det var parfym, jeans eller tröjor. Genom att vara ultrakreativ, och superuppmärksam på detaljer, lyckades han göra ett namn för sig som en framåtsträvande gigant. 1998 var året då modeprojektet Helmut Lang exploderade och efter detta årtal skulle Helmut Lang visa sig vara på allas läppar. Österrikaren var nämligen en av de absolut första med att använda internet som marknadsföringsknep. Det gjorde han genom att sända sina runway-visningar online vilket visade sig vara ett taktiskt smart beslut.

 

Langs tidiga design är känd för att ha varit av experimentell natur. Det var ovanliga materialkompositioner. Han kunde använda sig av fjädrar och gummi. Enligt vad han kommunicerade var det för att utmana de traditionella stilformerna. Att det också råkade väcka uppståndelse, och hype, var bara ett tillfälligt plus. Efter att ha pensionerat sig på obestämd tid donerade Lang stora delar av sina haute couture-designer till 18 olika museum världen över.

 

1999 sålde Helmut Lang sina 51% av företaget till italienska modehuset Prada. Han var dock kvar som creative director på Helmut Lang i ungefär fem år till, tills han fick nog av att inte vara i full kontroll över vilken väg Helmut Lang skulle ta. Efter det har Lang etablerat sig som en respekterad konstnär, som samarbetat med Jenny Holzer och den fransk-amerikanska installationsskulptören Louise Bourgeois. Efter att Lang sålt sin del föll försäljningen med nästan 70%. Prada sålde därefter spillrorna till amerikanska Theory Holdings 2006, och efter det har företaget tagit varumärket den riktning vi idag ser. Idag utgörs designen av skarpa, stilrena linjer och plaggen andas tidlöshet.

 

Österrike är ett land känt för dess elegans och artistiska natur, men trots det har det inte producerats stora modeikoner. In träder Helmut Lang. Och resten är, som man brukar säga, historia.

 

Här hittar du allt från Helmut Lang

Helmut Lang

Masc Trucker Jeansjacka 
4 499 kr

Helmut Lang

Masc Hi Straight Jeans 
3 299 kr

Helmut Lang

Logo Hack Hoodie Sweatshirt 
3 299 kr

Helmut Lang

Exclamation Hoodie 
3 199 kr