MEET THE BRAND

Meet the brand: Maison Margiela

Genom belgiska, franska, italienska och engelska influenser är Maison Margiela grundat ur en salig blandning, men det är nog denna mix som har gjort företaget till något mer än bara ett varumärke. Det är en institution. En Maison.

Tabi Ankelboots

Maison Margiela är ett fransk modehus, grundat i Paris 1988. Den ursprungliga designern och upphovsmannen till modehuset är Martin Margiela - en belgisk excentriker som såg framför sig en värld där klassiskt manliga och kvinnliga silhuetter inte längre existerade. Åtminstone inte på samma sätt som de gjorde på sent 80-tal och tidigt 90-tal. Idag känns
uttrycket självklart. Maison Margiela har lyckats cementera sig som en maktfaktor på den internationella modescenen och hyllas gång efter gång när kollektioner visas upp.

Margiela revolutionerar sättet att tänka på


Ända sedan 80-talet, och de tidiga dagarna av Maison Margiela, har kreativitet och innovation stått i fokus. Margiela - i egen person - har beskrivit det som att ett plagg behöver dekonstrueras för att sedan kunna rekonstrueras. Vad han menar med det är att han, och alla som jobbar för modehuset, vill kunna plocka isär plaggen bit för bit. För att därefter förstå varje enskilt element i plaggets struktur. För att kunna återuppfinna något nytt. Något unikt.

 

Alldeles oavsett vad man tycker om det aningen högtravande sättet att se på design, så måste man ändå beundra dedikationen. Alla som arbetar med Maison Margiela har estetik som ledord, och det resulterar i skallvågor. Skallvågor som sträcker sig utanför modet och in i kulturen. In i människors liv. Det finns en respekt för det gamla, samtidigt som det finns ett emotionellt intresse i att skapa nytt. Eftersom det nya som skapas är menat att hålla.

Tabi

Maison Margiela

Tabi Ankelboots
9 999 kr

Maison Margiela

Tabi Vandal 
5 499 kr

Maison Margiela

New Future
7 999 kr

Maison Margiela

Replica Caviar 
8 599 kr

Befästandet av sin plats


I 21 år behöll Martin Margiela sin plats som creative director på Maison Margiela. Han gjorde det med bravur och modebranschen kommer alltid minnas honom för ikoniska - till och med kulturellt viktiga - kollektioner som Replica. Det är en kollektion som vävt samman historia med tidlöshet. Dessutom är det en kollektion som är lika delar elegant som den är dekadent. Att ens ge sig på att våga gå på den tunna linan är både våghalsigt och kanske även dumdristigt. Men den tunna linan har Martin Margiela lyckats dansa på.


2009 kom John Galliano in som artistisk chef, och det var inte en alldeles smärtfri övergång. I och med att Galliano fick sparken från Dior bara ett år tidigare - en arbetsplats han varit på i över 15 år - för kontroversiella uttalanden. Galliano är en frispråkig, extrovert, designer och som person är han förmodligen svår att ha att göra med. Som designer tar sig denna frispråkighet ut i tygerna. Det syns i sömmarna att en konstnär har varit där och arbetat. Det uttrycket tog han med sig in i Maison Margiela för nio år sedan - och resten är historia.

Replica
John Galliano