MEET THE BRAND

Meet the brand: Morris Heritage

En passion för kläder, tyger, färg och form ledde till en karriär i modevärlden och efter att Jan Alsén själv headhuntade Robert Andersson, jobbar han idag för ett av Sveriges mest välkända varumärken. Vi träffade Robert, produktutvecklare för Morris Heritage och pratade om stil och trender, karriär och hotelltofflor. 

Meet the brand: Morris Heritage

 

Med en blandning av de bästa delarna från Europa där den brittiska charmen möter elegansen från gatorna av Paris och kvalitén från det svenska arvet, är det inte konstigt att Morris Stockholm blev en stor succé efter att Jan Alsén grundade varumärket 2005. Namnet Morris kommer från en herrekipering som låg på Humlegårdsgatan fram till 70-talet och när Alsén senare grundar företaget kom han att tänka på den här butiken och hur han handlat där i sin ungdom. Kort och gott köper Alsén loss namnet och låter historian leva vidare genom vad vi idag känner till som Morris Stockholm. ”Vår Flagship Store ligger idag på Humlegårdsgatan, så man kan säga att cirkeln är sluten.”

 

Morris Heritage står för en passion för genuin stil och kvalité. En djupgående kunskap om material och skrädderi, som garanterar den bästa kvalitén genom att använda sig av handplockade producenter och återförsäljare där varje detalj ses över till sista stygn. ”Framförallt handlar det om en stark övertygelse om att genuin stil är tidlös och helt enkelt gör livet mer njutbart. Kunden bakom Morris Heritage är en stilsäker man inspirerad av bra materialval, kvalité och klassiskt herrmode.”

Meet the brand: Morris Heritage

 

Robert Andersson växte upp två mil utanför textilstaden Borås och har jobbat för Morris i fyra år. Han började jobba med sälj och jobbar idag med produktutvecklingen för Heritage där rollen innebär att utveckla kollektionen åt rätt håll samt att se till att den hela tiden håller rätt stilbildning och en hög kvalité. Han har alltid varit intresserad av kläder, textilt tyg och färg och form och jobbade länge med heminredning innan han tog steget in i modevärlden. ”Jag har fått förmånen att träffa väldigt bra personer på resans gång som trott på mig och vad jag tycker och tänker.”

 

Det starkaste yrkesminnet för Robert genom åren var när Jan Alsén ringde och ville träffas. ”Jag hade träffat Janne tidigare, även han är svag för tyger och form, han var en bra kund hos mig när jag jobbade med inredning.” Just inredning och speciellt möbler är något som Robert har stor passion för och om han inte hade valt att jobba med mode är möbeltapetserare något av en fin romantisk dröm.”Att kunna klä om en soffa själv hade ju varit drömmen, ett fantastiskt fint hantverk att kunna det, tänk att ge äldre möbler ett nytt liv.”

 

AW17 har precis börjat men i modevärlden är fokuset riktat mot kollektionen för AW18 och SS19 ska börja planeras. ”Till denna hösten tycker jag de ljusa hösttonerna är grymt snygga, jag hade satsat på ett par benvita moleskinsbyxor och matchat detta till stickat eller flanell. Kavajen är självklart också med och då gärna i någon ljusare ton”. Inspirationen kommer från människor som Robert möter i det dagligalivet. ”Man fångar alltid upp intryck, det kan vara allt från mannen på gatan i Milano till lokala killen på gatan hemma i Borås. Det är detaljerna som gör det.”

 

 

Meet the brand: Morris Heritage

 

Robert beskriver sin stil som dressad med sportiga influencer. ”Förut hade jag alltid hela kittet med kostym och slips. Jag har nog ägt runt 30 till 40 stycken kostymer genom åren. Men med tiden har jag lättat upp min stil och adderat mer sportiga plagg, det viktiga med stil och uttryck är att man hittar sin grej som man är bekväm med. Det syns ofta att man inte är bekväm i något man har satt på sig, det ska kännas naturligt."

 

För att vårda sina kläder är Roberts bästa tips att vädra plaggen och att införskaffa sig en bra klädborste. ”Jag älskar att vårda mina kläder och jag sköter all tvätt hemma, min blivande fru rör helt enkelt inte tvätten. I vår del av världen sliter vi inte ut våra kläder utan istället tvättar vi sönder våra kläder, vilket har en stor negativ miljöpåverkan”. Vi frågar vilket det äldsta plagget är i Roberts garderob och får som svar att det är en Oxfordskjorta från Ralph Lauren. ”Jag fick den av min syster för cirka 15 år sedan. Den var overkligt stor för mig då men med några stygn så löste det sig, och samma skjorta lever idag.” Och vad skulle han aldrig ta på sig? ”Foppatofflor och sådana byxor som går strax under knäna och vita strumpor.”

 

Vi avslutar intervjun med frågan om vad Robert tycker om hotelltofflor då ryktet säger att han har en förkärlek till denna mjuka frottétoffla. Han skrattar och svarar ”Älskar det, och de ska självklart vara i någon go fluffig frotté”. Vi kontrar med frågan om vilket hotell som har de bästa tofflorna. ”Ja det finns ju några bra där ute. I Sverige tycker jag absolut Eden Park på Sturegatan i Stockholm, det är bra nivå på dem. Helt sjukt att jag berättar detta.” svarar Robert. 

 

 

5 snabba frågor

 

Manchester eller tweed?

Manchester.

 

Navy eller svart?

Navy, alla dagar i veckan, äger ett svart plagg och det är en kostym.

 

Hotelltofflor eller brouges?

Hahaha Hotelltofflor.

 

Klassiskt eller modernt?

Svårt val, men modernt då.

 

Whiskey eller bubbel?

Kan man inte få välja en klassisk Öl?

 

 

Ditt bästa framgångstips?

Att omge sig med bra människor som man gillar, och att tro på sig själv.

 

 

Höstkollektionen från Morris Heritage hittar du här

 

 

Morris Heritage

Keith Blazer
5 999 kr

Morris Heritage

Umbria Scarf
1 099 kr

Morris Heritage

Tweed Trousers
1 999 kr

Morris Heritage

George Rock
6 499 kr