MEET THE BRAND

Meet the brand: Paul Smith

Med en förkärlek till brittisk skrädderikonst och med ett öga för passform och proportioner, kombinerat med ett genuint sinne för humor, har Paul Smith med det självbetitlade varumärket designat kollektioner i över 40 år. Paul Smith är varumärket som blivit synonymt med klassisk brittisk stil och kännetecknas av dess ”easy to wear”-koncept blandat med roliga prints och en färgglad palett.

Meet the brand: Paul Smith

grundaren Paul smith

Trots att Smith föddes in i ett arbetarhem i textilindustristaden Nottingham, Storbritanniens motsvarighet till Borås, var introduktionen till modevärlden inte alls planerad. Som ung arbetade han med sin pappa på ett klädlager i hemstaden, men hans stora passion var att cykla och den stora drömmen var en karriär som elitcyklist. Drömmen sprack tyvärr efter en allvarlig cykelolycka som resulterade i ett halvår på sjukhus. Detta var under den tid då London och Storbritannien var mitt uppe i det som kommit att kallas ”the swinging sixties” och på sjukhuset träffade Smith nya vänner som över tid introducerade honom till konsten, musiken och kulturens färgstarka värld. 

 

Framförallt introducerades Smith till sin blivande hustru Pauline Denyer, som då studerade mode på Royal college of arts i London. Smith har berättat i en intervju att det är Pauline som har lärt honom allt han kan om hur man syr en skjorta och hur man skapar ett catwalk-plagg. 1970 öppnade Smith sin första klädbutik som endast var tre gånger tre meter stor och som endast var öppen på fredagar och lördagar. Butiken var revolutionerade i sig då det var den första butiken som sålde modevarumärken som Kenzo utanför London, men med tanke på butikens brist på storlek fanns det som Smith själv berättat ”inte så mycket att se”. För att då förvandla kunderna till återkommande kunder blev fokuset på att alltid variera utbudet och inredningen vilket är en grundbult i hur butikerna utformas än idag där alla butiker har unik inredning som är till salu, och retromöbler samsas med kläder, accessoarer och konst. 

 

Meet the brand: Paul Smith

bild: paul smith

Efter ett tag började Smith också att sälja sina egna kreationer i den lilla butiken och sex år senare, 1976, visade han sin premiärkollektion på modeveckan i Paris. Verksamheten kan idag ses som ett modeimperium och har butiker i mer 70 länder. Smith har tidigare berättat att det enligt honom bara finns en förklarning till framgången: allt sitter i detaljerna. Och det är de smått humoristiska detaljerna och mönstren som gör Paul Smith till en av Storbritanniens främsta modeskapare. Signaturmönstret; de färgglada ränderna har hängt med sedan start och har nästan fått en slags ikonstatus efter att ha synts på allt från mattor och bilar till parfymer och badshorts.

 

Smith äger idag 60% av bolaget och trots sina unga 71 år och förmögenhet på 2,7 miljarder kronor, är han fortfarande en stor del i företaget. När Smith tidigare fått frågan om han inte funderar på att gå i pension ger han för det mesta ett gapskratt som svar och säger att ”Nej, det är inte min stil. Jag vet inte alls vad jag skulle ha gjort om jag inte jobbade. Jag älskar mitt jobb”. Som VD, kreativ och operativ chef har han haft en stor påverkan i den omstrukturering som varumärket genomgick för något år sedan. Från att ha tolv underlinjer gjordes verksamheten om till att ha två tydliga varumärken: premiumvarumärket Paul Smith och den ungdomligare linjen PS by Paul Smith

Meet the brand: Paul Smith

bild: paul smith

Paul Smith

Originalvarumärket representerar grundvärderingarna som Smith satte redan 1970; klassiskt med en tvist. Inspirationen kommer från det vardagliga livet med just den rätta touchen av klassisk konst och high fashion. Varje säsongskollektion genomsyras av brittiskt mode och är extraordinära i sin helhet men är designade för att kunna användas till vardags.

 

Se allt från Paul Smith

Paul Smith

Randiga Badshorts
1 199 kr

Paul Smith

3-pack Mönstrade Strumpor
599 kr

Paul Smith

MC Mockajacka  
18 999 kr

Paul Smith

Lucky Rabbit Mugg
299 kr

PS by Paul Smith

PS by Paul Smith är som tidigare nämnt den mer ungdomliga och nutida linjen där man hittar lekfulla prints som exempelvis dinosaurier tryckta på sneakers och t-shirts. Kollektionen inkluderar skor, väskor och accessoarer med den nydesignade runda PS loggan och innehåller signaturattributen som starka färger, olika tryck och skarpt skrädderi.

 

Se allt från PS by Paul Smith

PS by Paul Smith

Glasögon T-shirt
799 kr

PS by Paul Smith

Dino Kanvas Sneakers
1 499 kr

PS by Paul Smith

Slim Fit Jeansskjorta
1 599 kr

PS by Paul Smith

Zebra T-shirt Marinblå 
599 kr

Fakta

 

Grundat: 1970 i Nottingham, Storbritannien, av Paul Smith född 1946

Omsättning 2016: Cirka 1,9 miljarder kronor

Kännetecken: Välsydda plagg med samma precision som används av de bästa skräddarna blandat med humoristiska och finurliga detaljer vilket har lockat kunder som aldrig trodde de skulle vilja bära kavaj.

Vårt favoritplagg från SS18 kollektionen: Jeansskjortan från PS by Paul Smith med de färgglada knapparna, ett klassiskt plagg med en twist är Paul Smith i ett nötskal.