MEET THE BRAND

Meet the brand: RM Williams 

Kängurus, koalas och RM Williams. Det väldiga landet Australien är känt för mycket men frågan är om inte ikoniska RM Williams är något av de första man tänker på när Australien kommer på tal.  

Meet the brand: RM Williams

 

Det finns varumärken som har kommit att bli ansiktet utåt för ett helt land när det kommer till kläder och skor. H&M för Sverige, Louis Vuitton för Frankrike, Ralph Lauren för USA och Hugo Boss för Tyskland för att nämna några. För Australien är det märket givetvis RM Williams. Det australienska skomärket har sedan det grundades 1932 kommit att bli ett av världens bästa skomärken, framförallt när det kommer till kängor i alla olika material.

Meet the brand: RM Williams

 

Grundaren och mannen bakom märket, Reginald Murray Williams, var en enkel man men med en förmåga att lyckas med det mesta han åtog sig. Inget av de han tog sig för kom att ha samma framgång och ikoniska status som skomärket med hans eget namn på. Han skapade dock inte hela imperiet RM Williams på egen hand utan han hade god hjälp av två förebilder till honom själv: Charlie Ferguson och mannen med det pengastinna namnet Dollar Mick. Charlie Ferguson tillverkade kängor och det mesta i läderväg och var även den som erbjöd sig att lära ut konsten att tillverka saker i läder till RM Williams då Ferguson själv var närmare en krympling.

 

RM Williams var intresserad av möjligheten men hade inte hjärtat och säga att han inte hade råd med lädret själv eller löner till arbetarna för den delen. Det var då RM kom med den briljanta idéen som kom att rädda och skapa RM Williams. Han skrev in en annons till den lokala tidningen med att de tillverkade läderskor med en elastisk sida och att folk skulle betala vid beställning. På så vis trillade pengarna in och de kunde börja tillverka skorna. Det var sedan Dollar Mick som lärde RM den teknik som gjort RM Williams skor unika mot dagens motsvarigheter. Dollar Mick lärde RM hur man tillverkar skor av endast ett stycke läder som sys ihop i hälkappan. Något som RM är evigt tacksam för och beskrev såhär i sina biografi: "Min framgång började den dagen Dollar kom in åkande i sin buggy och frågade om han kunna stanna hos oss."

Meet the brand: RM Williams

 

Resten är som man brukar säga, historia. Idag exporteras RM Williams skor till 15 länder, har över 50 återförsäljare bara i Australien och runt 900 återförsäljare världen över. Skorna, som är ridningskängor från början och som inspireras av den ikoniska australiensiska bushen, är idag mer än skor gjorda för att tåla ett torrt, varmt och slitigt klimat som Australiens vildmark erbjuder. Det är dels kvalitén i skorna som fått dem att bli så populära, med lite kärlek och några byten av sulan så håller ett par kängor en livstid, och även dess tidlösa och stilrena design. RM Williams kängor kan du egentligen ha till vad som helst just för att de finns i så många olika utförande. De mest klassiska, och populära, kängorna, ett par chelsea boots gör sig allra bäst i läder eller mocka i färgerna svart eller brunt. Ett par svarta läder kängor funkar utmärkt på vintern till en svart kostym eller gråa kostymbyxor med uddakavaj.

 

En brun variant, i antingen mocka eller läder, är perfekta kängor till ett par jeans. Antingen en vanlig blå tvätt, ett par rådenim jeans eller en ljusare variant om årstiden tillåter det. Oavsett vilken modell eller vilket material du föredrar så när vintermörket och kylan smyger sig på så gör du allra bäst i att klä dina fötter i ett par RM Williams kängor. Dels för att hålla värmen men framförallt för att hålla stilen.

 

KÖP R.M. WILLIAMS HÄR