MEET THE BRAND

Meet the brand: Stutterheim 

Efter regn kommer solsken är ett uttryck som förknippas med att längta efter bättre väder och vind. Stutterheim har dock fått oss att lyckas omfamna regnet, melankolin och att klä oss förbaskat snyggt medan spöna står i backen.  

Meet the brand: Stutterheim

 

Alla har vi nog drömt om att hitta det där som ingen riktigt kommit på eller har gjort tidigare. En nisch, en produkt eller en tjänst som ingen så finurligt kommit på utan du är först med den. Alexander Stutterheim hittade just den nischen och produkten i en gammal klädhög hos sin morfar.

 

"Ursprungsidén föddes då Alexander Stutterheim hittade sin morfars gamla fiskeregnrock och han började leta efter en modern version av den klassiska rocken. Då han förstod att det saknades snygga och stilrena regnplagg på marknaden beslutade sig Alexander för att försöka skapa en regnrock för idag, baserad på estetiken hos morfaders fiskerock. Innan den första rocken var sydd var jag med på tåget, och vi arbetade långa nätter och helger vid sidan av våra vanliga jobb för att förverkliga idén" förklarar Johan Loman som idag är marknadschef på Stutterheim.

Meet the brand: Stutterheim

Johan Loman - marknadschef för stutterheim

Det nog de flesta glömmer när man drömmer om att hitta den där unika saken är jobbet som kommer sen som Johan nämner. Långa nätter vid sidan av sitt vanliga jobb och helger som spenderas på ett kontor istället för i en bar.

 

"Att starta företag är både svårt och fantastiskt. Den första tiden var väldigt driven av enbart passion – på gott och ont. I dag är vi minst lika passionerade och har lärt av de misstag vi gjorde i början. Fram tills för något år sen så fanns det ingen på Stutterheim som hade erfarenhet av modebranschen – ändå har vi lyckats växa väldigt mycket på att vara enkla, fokuserade och tydliga i det vi gör och vad vi erbjuder" 

 

Alla sena nätter och långa helger har dock lett till något bra. Stutterheims regnjackor sågs som banbrytande när de kom i och med att man nu kunde klä sig snyggt trots att det regnade. Något som snappades upp av ingen mindre än Jay-Z. "Ja eller initialt så blev vi kontaktade av Barney’s New York’s VD som ville diskutera ett specialprojekt då Barney’s var de som låg bakom samarbetet med flera märken inblandade. Sedan jobbade Alexander tight med personer som jobbar nära Jay-Z och den kreativa processen pågick en tid. När rocken var klar och skulle lanseras så hörde Jay-Z av sig till Alexander och bjöd in honom till sin konsert i Globen där de träffades och tackade för ett bra samarbete."

 

Samarbetet med Jay-Z ökade populariteten och kredden hos jackorna än mer och helt plötsligt bar folk jackorna trots att det inte regnade. Vilket också ledde till att andra märken snappade upp trenden och gjorde sina egna varianter.

 

Ni var egentligen banbrytande att skapa regnkläder som var snygga och som gjorde att man kunde vara stilig även när det regnar. Hur känns det att så många tagit efter er nu? "Vi ser det definitivt som ett kvitto på att vi gör något bra, vi tar det med ro. Det pushar oss främst att fortsätta att leverera riktigt bra produkter, och även att ta fram nya modeller och färger, för att visa att vi kan göra så mycket mer än bara en svart regnrock."

 

Stutterheim skiljer sig från de andra varumärkena på ett speciellt sätt också och det är varifrån de hittar sin inspiration. Medan vanligare klädmärken hittar inspiration i historien och hur folk klädde sig förut hittar Stutterheim sin i melankolin. "Melankoli finns ju lite inbyggt i dåligt väder. Det är väldigt få som känner sig som gladast när regnet öser ner. Vi hade tidigt samtal om hur dåligt väder påverkar hur man känner sig, och vad det egentligen betyder att känna sig nere och deppig. Det är konstigt nog fortfarande tabu att prata om att man inte är gladast i världen, och så mycket runt oss fokuserar på yta, det man visar upp utåt ska vara snyggt och glatt och de ska se ut som att man lever världens härligaste liv. Och det är ju inte sant. Inte för någon på Stutterheim i alla fall. Så det blev viktigt för oss att prata om att det är okej att känna sig nere, och att det dessutom kan ha en positiv inverkan på kreativiteten. Tänk bara på alla de sånger som skrivits om brustna hjärtan, böcker som handlar om svåra och tunga ämnen, briljanta konstnärer som har slagits med sina inre demoner och kanske varit briljanta just därför."

Meet the brand: Stutterheim

 

Även om regn inte gör oss glada så gör Stutterheims jackor det. Tack vare den stilrena och tidlösa designen finns nu möjligheten att känna sig stilig trots att molnen är grå och asfalten blöt. Vi bär gärna jackorna även när de inte regnar och det finns en jacka för varje man. "Det finns ingen riktig typisk Stutterheim-man, och det är något vi tycker är väldigt fint. Allt från hip-hop-artister i USA, till bankmän i London, till hipsters i Stockholm, till blåbärsplockande män på landsbygden bär våra rockar och gör den till sin egen grej."

 

Sin egen grej kan man verkligen göra tack vare jackornas enkla design och de funkar egentligen till allt.

 

"Man kan bära rockarna precis som man vill. Men oftast är våra kunder stilmedvetna och uppskattar det minimalistiska uttrycket i våra rockar, så det matchas kanske bäst med ett par snygga jeans och ett par skor som inte går under av lite regn. Då kan outfiten bäras precis som vi tänker att våra rockar ska bäras: självklart när det regnar, men även när man bara vill känna sig välklädd."

 

Vi avslutar intervjun med att fråga om Johans fem bästa stiltips

 

1. Workwearjacka 
"Utöver oxfordskjortor utgör de basen i min garderob. Är alltid snyggt."

2. Investera i en fin resväska eller två 
"Så slipper man skämmas över fula väskor när du är ute och reser."

3. Sneakers 
"Our Legacy’s är väldigt snygga och håller länge"

4. Färgsortera din garderob 
"Så hittar du lätt just rätt nyans på oxfordskjortan."

5. Ha mycket växter i ditt hem 
"Det är både rogivande, hemtrevligt och snyggt."

 

SHOPPA STUTTERHEIM