MEET THE BRAND

Meet the brand: Tom Ford

Historien om Tom Ford är inte bara en historia om en man med fler framgångssagor än de flesta, utan också en ljus historia om ett varumärke som etablerades redan år 2006. Idag är Tom Fords kanske främsta reklampelare ingen mindre än karaktären James Bond - en man som av många kännetecknas av exemplarisk stil präglad av klassiska och lyxiga inslag. I denna artikel får ni följa med på historien om det varumärke som idag beskrivs som det kanske lyxigaste herrmodemärket i världen och som nu har lanserats på Man of a kind.

Tom Ford O'Connor Smoking

 

Tom Fords mode-historia


Thomas Carlyle Ford föddes 1961 i Texas USA men flyttade tidigt i sina tonår till New York för att studera konsthistoria på New York University. Något år senare bytte Ford inriktning i studierna och började studera på topprankade skolan Parson's School of Design.


Hans öga för detaljer och goda rykte i designbranschen tog Ford år 1990 till Milano för att bli designer för Gucci på deras damavdelning. I denna position fick han återigen bevisa vad han gick för och blev 1994 tilldelad titeln som Creative Director. Denna position gjorde Tom till ansvarig för designen av varumärkets alla produktlinjer, som sträckte sig från kläder till parfym och marknadsföringskampanjer. När Gucci Group år 2000 köpte upp Yves Saint Laurent blev Tom Ford också, utöver sina tidigare ansvar för Gucci, Creative Director för Yves Saint Laurent Rive Gauche och YSL Beauty.

 

Under Fords tid hos Gucci ökade varumärkets försäljning från 230 miljoner dollar till 3 biljoner dollar. Han kallas ofta för räddaren av Gucci och YSL i och med att han gjorde de två varumärkena till vad vi känner igen idag.

Sidendetaljer på smoking från Tom Ford

 

Marinblå smokingbyxor från Tom Ford

 

Etablering av varumärket Tom Ford


Att mannen bakom det aktuella varumärket med samma namn således har ett långt och trovärdigt CV hos några av världens främsta high-end varumärken råder det inga tvivel om. Faktum är att hans personliga varumärke var så framstående att det möjliggjorde att starta ett eget märke, vilket han år 2006 gjorde.

 

Tom Ford är ett av de mest burna varumärkena på röda mattan och många associerar namnet med lyx och elegans. Varumärket kan också skryta om att de är genierna bakom ingen mindre än James Bonds garderob; en garderob som av många beskrivs som en förebild för män. I den kommande filmen spelas den heroiska 007 av ingen mindre än Daniel Craig där han bär smokingen Twill O'Connor i en fantastisk marinblå färg. Bond kommer även bära den klassiska funktionsjackan som återkommer i flera filmer.

 

Tom Ford menar själv att “Menswear is a detail-driven business”; något som också tar uttryck i de kläder varumärket tillverkar. Just finesserna i detaljerna är något som präglar Tom Ford likväl som den smala, sexiga silhuetten. Smokingarna produceras hos det italienska lyx-modehuset Ermenegildo Zegna som är den största tillverkaren i världen av fint tyg. Utöver Tom Ford förser Ermenegildo Zegna andra stora namn såsom Gucci, Yves Saint Laurant och Dunhill med tillverkning av plaggen.


Tom Ford tillverkar förstklassiga kläder präglade av italienskt hantverk, premium-material och tidlöshet. Varumärkets kläder har kommit att nå en näst intill ikonisk status på herrmodearenan och beskrivs som några av de främsta och lyxigaste. Fords kläder är kompromisslösa när det kommer till perfektion in i minsta detalj.

Smoking, skjorta och fluga från Tom Ford

 

Tom Ford

Twill O'Connor Smoking 
34 499 kr

Tom Ford

Merino Mqueen Kofta 
11 799 kr

Tom Ford

Merino Kviltad Jacka
19 499 kr

Tom Ford

Plånbok med sedelklämma
3 999 kr