NORDISKT

Nordisk stil - en hyllning

Italienarna har länge blivit hyllade för lekfullheten, fransmännen för deras avslappnade inställning till high end och britterna för deras skräddade arv. Men det är det nordiska modeundret som, i särklass, är bäst i världen när det kommer till smakfull, minimalistisk klädstil.

Med en fäbless för rena linjer, jordnära färger och väl skurna plagg ligger den skandinaviska stilen - med de skandinaviska märkena - i framkant. Men vad är det som gör att den skandinaviska minimalismen är en ständig maktfaktor och inspirationskälla för klädintresserade världen över? Vi tror att vi har hittat några faktorer som definitivt spelat roll. Nedan har vi highlightat tre aspekter som gör att vi på Man of a kind är stolta över den skandinaviska stilen.

JACKA FRÅN l'HOMME ROUGE

Jacka från L'Homme Rouge

Jacka & Byxor from L'Homme Rouge

Skandinaverna är härdade av vädret

Det är inte för inte svenskarna, och de övriga skandinaverna, blivit experter på kläder med vind-, kyla- och vattentålighet. Fyra månader om året kan det vara riktigt kallt, och ytterligare tre månader om året kan det blåsa och regna i oändliga mängder. Addera därtill att somrarna faktiskt är varma. Därför är det inte förvånande att proklamera att skandinaverna gör världens bästa allround-plagg för stormbyar, regnrusk, midvinter men också för sommarhetta. Dessutom med en finess och en teknik som gör det möjligt att bära ett enda plagg året om (nästan). Ta en titt på nedan nämnda designers och begrunda det svenska modeundret.

kEPS & TRÖJA FRÅN nn07, bLAZER FRÅN mORRIS hERITAGE

Blazer från Morris Heritage, Sweatshirt från NN07

Minimalism i sitt esse

Viljan och strävan efter att uttrycka sig har präglat svensk klädstil, och svensk personlighet, i alla tider. Om man tänker på det; har inte svenskar alltid varit bra på att säga väldigt mycket med väldigt lite medel? Med, nästintill enkom, färger som håller sig inom ett subtilt spektrum av svart, grått, blått, beiget och vitt tar man ständigt nya kliv. Det nordiska, minimalistiska sättet att skapa är en dämpad approach till kläddesign. Det är inte de mest färgstarka valen och det är inte heller det mest uppseendeväckande kläddesignerna. Men det är definitivt de djupaste färgvalen och de vackraste designerna. Blått är sällan bara blått. Det är havsblått. Grått är sällan bara grått. Det är flerbottnad gråmelering. Skandinaverna är experter på nydanande design, men på ett diskret sätt. Det skall inte sticka i ögonen. Det är upp till en annan kultur att göra anspråk på.

L'Homme Rougle

Signature Jacka
3 599 kr

Stutterheim

Stockholm Regnrock
1 999 kr

NN07

Kai Bomberjacka
2 499 kr

Séfr

Bucket Hat
899 kr

Overshirt från Séfr

Byxor från Séfr

Nordisk stil + high fashion = sant

Några av världens mest inflytelserika klädmärken huserar i norra Europas pärla: Norden. Ta märken som L’Homme Rouge, Our Legacy, Malmö-baserade Séfr eller svensk-danska NN07 för exempel. De är tre ruskigt bra aktörer som gör den nordiska stilen rättvisa. Nudie Jeans är ett annat, och de går också i bräschen för klimatkompensation - vilket blir viktigare och viktigare för både konsument och producent. Eytys: ytterligare ett exempel på ett klädmärke som fått allt större utrymme på modeveckorna i Norden. Modevisningarna kryllar av skandinaviska klädmärken som vill visa upp vad de har att erbjuda, och kritikerna älskar det. Idag, mer än någonsin tidigare, influeras modevärlden av det skandinaviska modeundret.

L'Homme Rouge

Original Tencel Skjorta
1 399 kr

Our Legacy

Shawl Zip Skjorta
1 799 kr

Séfr

Lars Badshorts
999 kr

Eytys

Sonic Suede Sneakers
2 199 kr

Se alla Nordiska designers i vår Nordiska avdelning.