LIVSSTIL

Tre sätt att öppna champagnen

Tom Ford-smokingen sitter perfekt, med den handknutna flugan runt halsen och skorna i lackat läder på fötterna. Hummern och oxfilén har landat i magen och Persbrandt har precis börjat läsa nyårsdikten. Det är dags att öppna den kylda champagnen med andra ord! Vi ger dig tre alternativ att öppna din flaska mousserade på.

 

Champagne gun

Det här är inte metoden för den lugna nyårssuppén eller för den eleganta nyårsfesten. Det här är weapon of choice för den som vill att festen ska ta en betydligt mer dekadent inriktning efter tolvslaget. The champagne gun är precis vad det låter som, du laddar champagne-pistolen helt enkelt med en magnumflaska (finns såklart adapter om man vill använda sig av en 75cl-flaska istället) och skjuter ut det nya året och kanske sig själv. Det finns även ett vanligt munstycke som gör att man kan hälla upp innehållet på vanligt sätt, detta för den som inte vill göra nyår till en Formel 1-podie.

Foto: champagnegun.com

Sabrera

För att öka graden av högtidlighet är sabrering ett effektfullt sätt att öppna flaskan på. För att utföra sabreringen på klassiskt vis ska man använda en sabel eller en stor kniv, men med rätt teknik kan man faktiskt öppna flaskan med fler verktyg än så. Så vad är då rätt teknik? Ta flaskan i ena handen och leta efter sömmen på flaskan. Det är det streck som bildas av att flaskan gjutits ihop av två likadana halvor. Ta bort folien samt grimman från korken och rikta med en stadig hand flaskan ifrån dig i ca. 45 graders lutning – med sömmen uppåt. Fatta med andra handen tag om sabeln och rikta dess bakgrund mot flaskhalsen, det vill säga så du riktar eggen mot dig själv. Slå sedan lätt med baksidan av sabeln mot klacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så att halsen går av. Eventuellt glassplitter kommer att spolas bort av trycket när flaskan öppnas.

För hand

Champagnen ska vara väl kyld, kring sju-åtta grader. Inte bara för att den traditionsenligt smakar bäst då, utan för att den också är lättare att öppna vid dessa temperaturer. Den lägre temperaturen gör att trycket i flaskan minskar och därmed skummar mindre vid öppning. Börja med att avlägsna metallfolien och trä av metallgrimman om korken. Håll en tumme på toppen för säkerhets skull. Fatta med ena handen tag om flaskans botten och ta med den andra handen ett fast grepp om korken. Luta flaskan snett ifrån dig samtidigt som du börjar vrida på flaskan. Låt korken arbeta sig uppåt med hjälp av trycket i flaskan. När korken går ur ska ett pysande ljud höras och sedan det välbekanta poppet.
 
Så nu när tolvslaget kommer kan du själv välja hur du vill skåla in det nya året.