STIL

Pedia of a kind

Vad betyder egentligen casual och epålett och vem var det som introducerade den första loafern? Ett modelejon som du har förstås full koll på såväl materialen i dina kläder som alla detaljer och drar gärna en historisk referens när tillfälle ges. Här har du ditt stillexikon och din genväg till värdefullt vetande. Välkommen åter när du stöter på något nytt ord från klädvärlden som förbryllar.  

Pedia of a kind

 

ALPACKA

Alpackan har avlats sedan inka-riket för sin fina alpackaull. De är ett domesticerat kameldjur som är närbesläktat med Vikunjan. Ullen har 10-20 cm långa fibrer och är både mjukare, varmare och starkare än vanlig fårull. Ullen från Huacaya-alpackan lämpar sig bäst för stickning och ullen från Suri-alpackan passar bäst till att väva tyger.

ANGORA

Angora är ett material från den duniga pälsen på angorakaninen. Du känner igen angora genom dess mjukhet, tunna fibrer och dess fluffighet (även känt som halo). Fibern i angora har en ihålig kärna vilket gör det både varmare och lättare än ull från exempelvis får.

ARGYLEMÖNSTER

Skotskrutigt mönster du ofta ser på strumpor och tröjor. Själva mönstret har som en tredimensionell layout eftersom det innehåller lager av överlappande färger och bildar på så vis diamantformade rutor.

AVIATOR

Dessa tidlösa solglasögon skapade av Bausch & Lomb 1936 var från början ämnade för USA:s militära flygare, men det är långt ifrån bara piloter som burit denna klassiska modell. Du känner igen ett par Aviators på de trådkantade bågarna och de droppformade glasen.

BALMACAAN

En Balmacaan är en modell på en enkelknäppt ytterrock med raglanärmar som normalt är gjord av grovt ulltyg såsom tweed eller gabardin. Modellen har fått sitt namn av godset nära Inverness i Skottland.

BATIST

En sorts väv som fått sitt namn av sin upphovsman Jean-Baptiste. Batist är ett lätt och glest tyg av tätfibrigt, fint garn, vanligen av bomull eller bomull/polyester. Finns även en variant i linne som heter bliant. Används ofta till näsdukar. Batist kallas även kambrik eller kammarduk.

BEATNIK

En medial stereotyp från 50-talet med ursprung i San Franciscos och New Yorks konstkretsar där män med bockskägg ofta bar chinos, basker och stickade tröjor, lyssnade på jazz och samtidigt, på ett något udda vis, uttryckte sin kreativitet på ett eller annat sätt.

BERMUDASHORTS

Modellen, som egentligen är en byxa som slutar strax ovanför knäet, härstammar från den brittiska militären som använde den i tropiskt- och ökenklimat. De används faktiskt fortfarande av den brittiska flottan. Namnet kommer från det brittiska territoriet Bermuda där en klädsel bestående av bermudashorts, knähöga strumpor, en dressad skjorta, slips och kavaj faktiskt är att betrakta som finkläder.

BILJETTFICKA

Mindre extraficka med lock som sitter på kavajens högra sida. Biljettficka är vanligt på brittiska kavajer.

BLAZER

Blazer, eller bläser som det ofta uttalas på svenska, är en så kallad uddakavaj (kavaj utan tillhörande byxor) från England som gjorde entré i modesammanhang i slutet av 1800-talet. Blazern var då avsedd att bäras som en kort jacka som snabbt kunde slängas på efter exempelvis en tennismatch. Blazern kan även ha ett emblem på bröstfickan och brukar i sådana fall kallas klubbjacka eller club-blazer och har ett ursprung från cricketspelare från skolorna Eton och Cambridge. Plagget är oftast enfärgat, rutigt eller randigt.

BLOCKRANDIGT

Randigt mönster som ofta förekommer på tröjor och skjortor, vanligtvis med vit bakgrund och ränder i mörk färg.

BORSTAD BOMULL

Bomullstyg med mjuk yta eftersom tyget har borstats för att ta bort överskottet av fibrer och ludd.

BOXFRESH

Ett plagg eller en pryl som är ny och åtråvärd. Begreppet härstammar från beskrivningen av ett par helt nya skor: "Dessa skor kommer direkt från lådan, de är boxfresh".

BROGUE

Brogue är läderskon med ursprung från Skottland och Irland och gjordes i syfte för att vatten lätt skulle kunna rinna ut om man gick igenom blöt terräng. Idag används dock Brogues som en vardagsko eller till finare tillställningar. Skon känns igen på dess låga klack och dekorativa hål-mönster, även kallad "broguing".

BURGUNDY

Mörkröd färg som fått sitt namn efter vinet Burgundy som i sin tur fått det från den franska byn med samma namn. Burgundy kan vara allt från vinrött till rödbrunt och har därför fått detta uppsamlingsnamn.

BUTTON DOWN

Button down kan översättas direkt som "knäppa ner", och det är just vad man gör med denna typ av skjorta. Idén kom år 1896 då polospelare från Argentina blev less på de flaxande kraghörnen och började fästa dem på skjortbröstet. Den första riktiga button down-skjortan där man fäste kragens snibbar med knappar gjordes på 1900-talet av det klassiska märket Brooks Brothers.

BUTTON UNDER

Skillnaden mellan en button under och en button down-krage är att den förstnämnda är en diskretare variant där knapparna fästs på undersidan av kragen och på så sätt döljs.

BÄCKEBÖLJA (Även SEERSUCKER)

Är ett randigt bomullstyg där varannan rand är slät och varannan rand har en bubblig struktur. Det engelska ordet Seersucker kommer från persiskans sheer och shakar som betyder ”mjök och socker”, där mjölken representerar det släta och sockret det bubbliga.  Är vanligt i sängkläder och i sommarkläder såsom kavajer, kostymer, skjortor och shorts.

CARDIGAN

Kragfri stickad tröja med knäppning framtill. Namnet cardigan kommer från sjunde earlen av Cardigan, James Thomas Brudenell och det finns två teorier hur namnet kom till. Den ena är att James Brudenell ska ha frusit så mycket under Krimkriget att han trädde ett par långkalsonger över ärmarna och knäppte med gylfen framtill. Hur det ska gått till är ett litet mysterium, så kanske är teorin att han helt enkelt behövde en tröja med knappar eftersom han inte ville förstöra frisyren en mer trolig förklaring.

CASUAL

En subkultur som föddes på slutet 70-talet av de hänggivna brittiska fotbollsfans som värdesatte sitt favoritlags logga nästan mer än själva laget. Casual kan associeras med ett brinnande intresse för mode och våld i samband med matcherna och casualstilen är avskalad och sportigt välklädd. Oftast med jeans, t-shirt eller pikétröja och sneakers. Det märke som är starkast förknippat med stilen är Stone Island.

CATWALK

Catwalk kan beskrivas som modevärldens scen – en lång och smal plattform där modellerna visar upp kläderna under en modevisning.

CHAMBRAY

Tyg som genom vävning med både vita och färgade trådar ger en melering. Tyget används oftast till skjortor.

CHELSEABOOT

Chelseaboots var från början en ridsko från den viktorianska eran. Kängan i sig är låg med resår kring ankeln istället för snörning och funkar såväl till jeans men även till mer formella ullbyxor.

CHUKKA

Ankelhöga boots i tunnare variant med två eller tre snörhål, oftast gjorda utav mocka eller skinn. Namnet kommer från hästpolo där chukkas är en benämning för period (kan liknas med ett set i tennis) och var ofta buren till ledigare klädsel på 40- och 50-talet.

CUTAWAY

Eller business-krage, är en bred och öppen krage som ibland även kallas för Windsor-krage då den passar bra med slipsknuten Windsor.

DENIM

Denim är ett slitstarkt bomullstyg som från början användes i arbetskläder, men som nu är mest känt för att det används i jeans. Namnet kommer från franskans serge de Nîmes, som betyder tyg från Nîmes, den franska staden vars väverier producerade och levererade de slitstarka tygerna till bland annat Levi Strauss. Denim är ursprungligen vävt med blå och vit tråd i ett tvinnat diagonalt mönster, detta gör också att när denim blir slitet eller tvättat så får det dess karaktäristiska ljusare färgerna. Numer används materialet i många olika typer av plagg såsom skor, skjortor, jeansjackor och accessoarer.

DERBY

Derbyskon är läderdojan med öppen snörning, vilket betyder att lädret i snörningen bildar flikar på sidorna. Skon blev populär som sport- och jaktkänga på 1850-talet och det var inte förrän vid sekelskiftet skon blev acceptabel att bära i stadsmiljöer. Idag är derbyskon en sko man kan bära både till kostym och jeans och t-shirt.

 

 

<h2">DRESSAT

 

<h2">

Elegant, smart och snyggt är ord som passar ihop med dressat. Ett mer uppklätt val av kläder, ofta en stilren kostym med passande skjorta.

DROP

När man tittar på en kostyms storlekar så förekommer ibland begreppet drop 6, drop 7 och så vidare. Drop är ett mått på hur mycket smalare kostymen är över midjan än över bröstet. Om du exempelvis har kostymstorlek 46 (46 inch och ca. 96 cm i bröstmått) med drop 6 så är midjemåttet 6 inch, eller ca. 15 cm, smalare över midjan. Drop 6 brukar anses normalt. För den som är atletiskt byggd kan man välja en kostym med ett högre drop.

DUBBEL MANSCHETT

Skjortärm som viks dubbel innan den knäpps igen med antingen manschettknut eller en lös manschettknapp.

DUBBELKNÄPPT

Dubbelknäppt är en typ av knäppning man oftast ser på kavajer men förekommer även på västar. Vad som skiljer dubbel- från enkelknäppt är att dubbel har omlottknäppning och två rader knappar.

DUN

Redan i 1600-talets Ryssland började dunet användas för sin isolerande effekt i plagg. Dunet är en fjädervävnad på fåglars hud som till skillnad från riktiga fjädrar har en väldigt liten penna och saknar eller har en vek spole.

EPÅLETT

Epålett kommer från franskans épaulette (axelstycke). Detta är någonting som man ofta kan se på uniformer. Epålett var från början en detalj på riddarrustningen som skulle skydda axeln mot svärdhugg.

ETNISKT

Benämningen etniskt kommer från ordet etnicitet som betyder samhörighet till en viss grupp med samma ursprung eller gemensamma egenskaper. Inom mode kan man beskriva kläder som etniska om de visar en tydlig inspiration från ett land från fjärran. Tänk jordiga toner, grafiska mönster och turbaner.

FASHIONISTA

Person som pratar, tänker och andas mode. Kan beskrivas som en person som har koll men samtidigt är lite väl besatt av kläder och hur man ska matcha dem. Han eller hon sätter ofta trender efter egna, nya och moderna synsätt.

FISKBEN

Fiskbensmönster är ett mönster du ofta kan se på kostymer och ytterplagg i tweed. Benämningen fiskben kommer, som det kanske hörs, från just fiskben. Mönstret liknar nämligen skelettet från en sill. Man skulle även kunna beskriva det som ett brutet sicksackmönster.

FLANELL

Tätt vävt tyg som är väldigt mjukt och luddigt på grund av dess borstade yta. Flanell används oftast till skjortor och de klassiska flanellskjortorna känns lätt ingen på dess rutmönster och tjocka tyg.

FOUR-IN-HAND-KNUT

Den mest använda slipsknuten idag på grund av sin enkelhet och stil. Den kallas även ibland för skolpojksknuten eftersom den ofta användes till skoluniformer i England. Det finns olika teorier kring härkomsten till namnet four in hand. Den mest troliga är att knuten blev modern under 1850-talet då medlemmarna i dåtidens Fast and Furious (dock med hästar) "The four-in-hand Club" från London började använda knuten och på så vis satte en trend.

FRACK / HÖGTIDSDRÄKT

En nivå av klädsel och klädkod på inbjudningar. Högtidsdräkt för män består oftast av en frack men kan även vara folkdräkt, militär högtidsuniform eller prästrock. Fracken utvecklades redan på 1700-talet ur långrocken då man bestämde sig för att göra framstycket skrapare och skörten smalare. I regel är fracken svart (även byxorna) med sidendetaljer och lång skört baktill. Man bär den tillsammans med en vit frackskjorta som har ett hårt skjortbröst i pikétyg och utvikta snibbar och styv krage.

FRENCH POCKET

Klassisk byxficka som var väldigt populär under slutet av 90-talet. Passar till smala byxor som inte har några frontveck.

FRONT ROW

Första raden på en modevisning, från ett hierarkiskt synsätt är detta gräddhyllan där du, vare sig du är kändis eller inte, vill sitta under en visning.

GATUMODE

Gatumode, eller streetstyle som det kanske oftare kallas, är ett samlingsnamn för mode som uppstått, som ordet antyder, på gatan. Gatumodet fick sin första knuff i slutet 30-talet då upploppet mellan sjömän och Zoot Suits (imigranter som bar kappor med breda, vadderade axlar och byxor med hög midja) skapade konceptet Zooters, det första kända gatumodet.

GAUNTLET BUTTON

Syns ofta på välgjorda skjortor. Det är en extra knapp lite längre upp på skjortärmen som gör det möjligt att dölja den bit hud som ofta syns om du bär en vanliga skjorta. Knappen gör att skjortan får en bättre passform på underarmen. Bär du en skjorta med Gauntlet buttons kan du även rulla upp dina ärmar lite lättare då öppningen är längre.

GINGHAMRUTIGT

Mönster med växlande vita och färgade rutor. Namnet Gingham kommer från det Malayanska ordet ginggang som betyder randig. Ursprungligen användes Gingham-mönstret till sportigare skjortor.

GLENCHECK

Mönster som vävts med omväxlande mörka och ljusa trådar på ett sätt att det ger ulltyget både stora och små rutor. Färgerna är oftast svart, grå eller vit varvat med mer dämpade färger.

GOTH

Svarta kläder, silversmycken och vitsminkade ansikten är några saker som kännetecknar denna stil som tog fart i England på 70-talet. Ordet Goth kommer från engelskans gothic (stil och epok från Europas konsthistoria). Personer som kan titulera sig gothare pratar ofta mycket historia, religion, musik och känslor.

GRUNGE

Kurt Cobain, grova kängor, flanellskjortor och musik som handlade om tonårsångest. Denna musikgengre och livsstil var som störst under slutet av 80-talet och början på 90-talet. I modevärlden syntes inte Grunge på riktigt förrän den amerikanska designern Perry Ellis 1993 visade upp sin berömda grunge-inspirerade kollektion på catwalken.

HALV WINDSOR

Halv Windsor är en av de mest klassiska slipsknutarna. Formen på knuten är triangulär och passar till nästan alla tillfällen. En halv Windsor är en av de enklaste knutarna att knyta och kan du fler knutar än four in hand är denna antagligen nummer två. En vanlig missuppfattning är att själva knuten är hälften så stor som en Windsor, vilket inte är sant. En halv Windsor är närmare 3/4 av originalknuten.

HAMPA

Hampa är ett material gjort av fibrerna fån den tåliga och snabbväxande plantan med samma namn. Fibrerna är starka vilket gör att det färdiga plagget blir väldigt slitstarkt. Textilen i sig är mjuk och andas bra vilket gör att fukt och smuts avvisas.

HAUTE COUTURE

Haute couture (uttalas "å:t kotyr") kommer från franskan och betyder hög sömnad. Skrädderikonsten är ett exklusivt och konstskickligt sätt att sy kläder vilket gör att ett haute couture-plagg är väldigt dyrt. Idag måste ett modehus ha minst tjugo arbetande personer samt kunna visa upp femtio nya kreationer varje säsong för att få kalla sig haute couture. Haute couture gäller damskrädderi.

HIGH END

Dyrbara, omtalade, exklusiva, kvalitativa och sofistikerade modemärken som befinner sig på toppen av modebranschen. 

HUNDTANDSMÖNSTER

Mönster som är vävt med vertikala och horisontella former och bildar på så sätt ett en effekt liknandes tänder, därav namnet .

INDIGO

Namnet Indigo kommer från växten med samma namn och används för att färga textiler. Färgen är i grunden blå med en nyans av violett.

JEANSJACKA

Plagget är precis som namnet antyder just en jacka i jeanstyg (denim). Det är en modell med över 100 år på nacken då Levi Strauss tillverkade den första jackan redan i slutet av 1800-talet. En jeansjacka kännetecknas normalt av att den är midjekort, har en krage, knäpps med knappar framtill samt har två bröstfickor med ficklock. Dock finns numer många variationer i utförande och antalet designers som tagit fram dem är oräkneliga. Den tåliga denimjackan passar de flesta, inte bara cowboys och guldgrävare.

JERSEY

En metod att väva ull eller bomull som ger ett stretchigt plagg. Du ser jersey ofta i t-shirts och tyget är då gjord med ett väldigt lätt garn. Ibland kan jersey även förekomma i dubbelstickade plagg och skapar då ett tyngre plagg.

KABELSTICKAT

En kabelstickad tröja känns igen på dess "kedjor" som är vertikalt invävda i tröjan. Tröjan utvecklades från början som ett hållbart plagg för fiskare och sjömän men idag ser man det även som ett moderiktigt alternativ när man både vill se bra ut och samtidigt hålla värmen.

KAMEL (FÄRG)

Beigeaktig färg som fått sitt namn från färgen på en kamel.

KANVAS

Mycket tåligt material som oftast är vävd av bomull men existerar även i jute och lingarn. Används till att skapa allt från segel och tält till mer fashionabla ting som skor och väskor.

KASHMIR

Lätt och mjuk underull från getter som används till bland annat rockar, kostymer och sjalar. De speciella getterna, som lever i ett kallt klimat, fäller på våren sin vinterull och man kan på så sätt kamma bort den duniga underullen. Kashmirens kvalité avgörs varifrån på geten man kammar ullen ifrån, men oavsett om det tas från de bättre partierna (buk- och halsparti) eller någon annanstans så är kashmir väldigt dyrt.

KHAKI

Sandfärgat tyg i linne eller bomull som man ofta kan se på chinos. Ordet khaki kommer från persiskan och betyder jord- eller dammfärgad. Namnet kom till under 1880-talet genom den brittisk-indiska armén för att beskriva färgen på fält. Khaki används även idag som ett färgnamn.

KLUBBKRAGE

En skjortkrage som har rundade snibbar och som oftast även pryds av en metallnål som håller ihop kragsnibbarna (och kallas på engelska då för pin collar). Vid använding av kragnål ska den gå mellan kragsnibbarna under slipsknuten vilket lyfter upp knuten och ger ett elegant uttryck. Då avståndet mellan kragsnibbarna på en klubbkrage är relativt smalt blir det stiligast med en smal slipsknut.

KLUBBLAZER

Dubbel- eller enkelknäppt kavaj som från början har sitt ursprung i flottan. Kaptenen ombord på HMS Blazer var missnöjd med deras dåvarande klädsel och lät tillverka en dubbelknäppt kavaj som sedan spred sig till det civila. Blazern med enkel knäppning har ingen militär bakgrund och blev populär när många brittiska internatskolor och herrklubbar bar den. Vad som kännetecknar detta klassiska plagg, vare sig den är en dubbel eller enkelknäppt, är de gyllene knapparna.

KOLLEKTION

Urval plagg från ett märke. På marknaden finns det oftast en vår- och en höstkollektion.

KONFEKTION

Motsatsen till skräddarsytt eller måttbeställt. Kläder producerade i fabrik, alltså en serietillverkning av plagg.

KRITSTRECKSRANDIG

Är ett mönster av tunna streck som löper parallellt med varandra som ofta återfinns på kostymer eller kavajer. En kritstrecksrandig kostym är något många förknippar med en konservativ och strikt klädstil, vilket inte är så konstigt då mönstret återfinns så långt tillbaka som till 1800-talet, men mönstret återfinns numer allt oftare i designers kollektioner även på andra plagg. I engelskan finns både begreppet pin stripe och chalk stripe, där det första motsvarar ett tunnare streck. Förutom inom mode och konfektion så återfinns mönstret även på kända baseball-lag och New York Yankees är kanske det lag man mest förknippar med den randiga uniformen idag. 

LABEL

Pratar man om label (etikett) inom mode handlar det om ett märkes namn på en kollektion.

LAMMULL

Ull från tamfår som är bland det vanligaste ullet i världen. Känns igen på dess elasticitet, glans och mjukhet.

LINNE

Vävt tyg av växtfibrerna från jordbruksgrödan lin. Linne är ett mer glansigt och starkare tyg än exempelvis bomullstyg.

LOAFERS

Lågsko som även går under kategorin "slip-on shoe", alltså en sko som man enkelt kan ta på sig. Loafers introducerades 1908 av den norska skomakaren Nils Gregoriusson Tyeranger som en vardagssko och har sedan dess ökat i popularitet över hela världen. Skon kan variera i färger och mönster men är oftast gjord i mocka eller läder. Det är vanligt med tofsar på framsidan och loafers har även ibland metalldekorationer.

LOCKER LOOP

Liten ögla på tröjan eller skjortan som sitter i nacken. 60-talets sjömän hängde sina skjortor på krokar på fartygen och på så sätt föddes locker loop. Namnet kom till då man ofta hänger av sin överdel på krokarna i omklädningsrummen (locker-rooms).

LOOP BACK

Loop back kan man se på nästan alla collagetröjor. Materialet är vävt på ett sätt som gör att tyget har små öglor på avigsidan.

MANCHESTER

Bomullstyg som är känt för dess "ränder", eller tvinnade fibrer som det egentligen är, som är ett resultat av vävprocessen. Manchester är vanligt på byxor, jackor och skjortor och är ett slitstarkt och hållbart tyg. Namnet kommer just från orten Manchester vilket är den kändaste tillverkningsorten. Varumärket The Cords har helt dedikerats åt materialet.

MANNEGALA-SPÄNNE

Är ett spänne som sitter på ryggen, oftast på rockar, men även finns även på vissa kavajer.

MANSCHETT

Manschett är slutet av ärmen på en skjorta och kommer från franskans "manche" som betyder ärm. Idag kan manschett ses på i stort sätt alla skjortor som inte är kortärmsskjortor.

MARITIMT

Tänk seglarskor, ränder, marinblått, chinos, seglarhatt, scarfs, skepparhattar och skepparkavajer. Mode till havs som på senare år blivit en stilsäker och ihållande trend.

MERINOULL

Mjuk ull från merinofåret. Påträffas ofta i fina kavajer och tröjor. Merinofåret härstammar från Spanien där man började avla fram fåret för att kunna göra just fin ull.

MOCKA

Sammetsliknande läder som är mjukt och smidigt och ofta används till ytterkläder, skor och accessoarer. Mocka på engelska heter suede och kommer från franskans "gant de Suède" vilket betyder "svenska handskar" eftersom mockahandskar ursprungligen tillverkades i Sverige.

MOHAIR

Ull från angorageten är mjukt och glansigt. Geten lever bland annat i Nordamerika och klipps två gånger om året för att ge den fina angoraull som även ibland blandas med vanlig ull för att få ett mer passande tyg.

MOLLSKINN

Mollskinn eller mullvadsskinn (från engelskans moleskin) är ett hållbart och välisolerat material som är lätt att tvätta. Det är flitigt förekommande i ridbyxor och jaktkläder och känns igen på dess nästan sammetslena struktur.

MONK STRAP

Sko, oftast i läder eller mocka. Det som gör monk strap speciell är knäppningen. Istället för snören finns det ett eller två spännen som man knäpper skon med. Enkelt spänne ger en något mjukare och diskretare attityd, medan dubbla spännen ger ett hårdare, skarpare och nästan militärt intryck.

MUSTASCHER (PÅ JEANS)

Mustascher (whiskers på engelska) är en slags slitning på jeans vid grenen och ut längst låret. Slitningen ser ut som streckade linjer och skapas för att efterlikna den naturliga slitning som uppkommer där vid flitigt användande.

MÖRK KOSTYM

Är klädkoden på inbjudan mörk kostym bör du dyka upp i mörkblå eller mörkgrå kostym, tillhörande skjorta och slips alternativt fluga.

NAPPA

Nappa är ett slitstarkt och slätt skinn av lamm eller get som oftast används till jackor, väskor och möbler. Nappa är framtaget så att narvsidan (skinnets yttre) ska bäras utåt och är på så sätt en motsats till mocka där man istället bär själva köttsidan utåt. Själva garvningen av skinnet (tillverkningssättet) uppfanns 1875 av en man som hette Emanuel Manasse som jobbade för Sawyer Tanning Company i Kalifornien.

NEOPREN

Gummimaterial som även kallas kloroprengummi (CR) och oftast används till våt- eller torrdäkter. Neopren är rivkänsligt men har kvaliteter som vattentäthet, värmeisolering och är även till viss del stötdämpande.

NUBUCK

Läderkvalité där ytan blivit slipad för att få fram en matthet. Påminner om mocka men skillnaden är att nubuck är taget från yttre sidan av huden på djuret vilket gör att materialet blir starkare och tjockare än mocka. Nubuck färgas ofta väldigt kraftigt för att dölja slipningen som görs på lädret.

OKONSTRUERAD KAVAJ

Med okonstruerad kavaj menar man att kavajen har mindre struktur än en vanlig kavaj. Det kan vara svårt att hitta en bra passform på denna kavaj då mellanlägg och belägg i axlarna saknas vilket gör att kavajen lägger sig helt efter din kroppsform. Kavajen i sig är ett väldigt avslappnat val och ses ibland som en sportjacka, men kombinerar du din outfit rätt passar den även som ett uppklätt alternativ.

OXFORD (MATERIAL)

Vävt tyg som görs för att få fram ett avslappnat, lent och lätt material man ofta ser i skjortor.

OXFORD (SKO)

Påminner väldigt om derbyskon då även denna har så kallad sluten snörning. Skillnaden är att på en oxfordsko är lapparna sydda under själva överlädret.

PAISLEY (MÖNSTER)

Droppformat mönster man ofta ser på slipsar och scarfs. Designen härstammar från Indien och Iran och var populär under 60-talet. Paisley är ett traditionellt mönster som nu tagit sig tillbaka in i modevärlden.

PIKÉ (MATERIAL)

Piké är ett tyg av en kraftigare kvalitet som vanligen är förknippat med pikétröjan. Plagget karaktäriseras av just tyget, knäppningen i halsen samt kragen och ger därför en något stiligare framtoning än t-shirten. Den passar kanske allra bäst på semestern eller under sportaktiviteter och på tennisbanan är den traditionellt vit. En långärmad piké kan av den stilsäkre gärna kombineras med en ledigare kavaj för en avslappnad, men dressad stil.

POPOVER-SKJORTA

Popover-skjortan, eller pullover-skjortan om den också kallas, är en typ av skjorta som kännetecknas av att knäppningen bara går halvvägs ner på bröstet. Den är ofta gjord i oxford, chambray, linne eller något annat ledigt bomullsmaterial. Den är mest vanlig i informella sammanhang och när det kommer till strandmode så är det ett perfekt plagg.

QUILTAT

Även benämnt kviltat. Textilteknik som ofta syns på jackor. Liknar ett lapptäcke eftersom dunet är stoppat mellan två lager tyg och sedan sytt i ett sorts rutmönster. Detta görs för att materialet ska hålla värmen. Quilt är latin och betyder "stor stoppad säck".

RAGLANÄRM

Raglanärm är en typ av tröjärm som känns igen på dess söm från underarmen till nyckelbenet. En vanlig ärm har vanligtvis sömmen vid axeln medan raglanärmen fortsätter hela vägen till halsen. Namnet Raglan kommer från den brittiska generalen Lord Raglan som under Krimkriget var tvungen att amputera armen och på något vis ville dölja det.

 

REVÄR

Revär, kommer från franskans revers som betyder baksida, omvänt, är ett dekorationsband som ofta finns på sidan av uniformer, overaller och militära paradbyxor. Bandet har avvikande färg eller material och används och syns på frack- och smokingbyxor.

ROCKABILLY

Svarta oxfordskor, uppvikta jeans, en färgglad skjorta och extremt mycket hårvax skulle vara ett stereotypiskt sätt att beskriva stilen på en rockabilly. Själva order rockabilly kommer från blandningen av rock n' roll och hillbilly (country) som var väldigt populär på 1950-talet.

RUNWAY

Se Catwalk.

RÅDENIM

Rådenim (kallas ibland för torrdenim) är en typ av denim som efter det färgats inte tvättas för att få en mer naturlig effekt av blekning när jeansen bärs. Till skillnad mot jeans som redan är slitna när man köper dem så slits rådenim efter bärarens liv och får på så vis ett unikt och personligt utseende.

SELVEDGE

På svenska stadkant. Ofta synlig, yttre kant på tyg som förstärkts för att det inte ska repas upp, minska slitage och ge en slätare yta. Selvedge kommer från engelskans "self-edge". Ägare till jeans försedda med selvedge brukar bära dessa upprullade för att stoltsera.

SILKE

Silke är ett proteinfiber som silkesfjärilslarven spinner och som sedan används för att vävas in i textiler. Silke är ett vanligt val av tyg då man gör slipsar och halsdukar. Det ger en skimrande effekt på grund av dess prismaliknande struktur.

SJALSLAG

Sjalslag är något som ofta förekommer på smokingkavajer och är då som en sidenkant längst kavajens mitt. En kavaj med sjalslag har en rundad krage och v-ringning som smalnar av vid midjan.

SKATE

Stil som inte kan förknippas med annat är just skateboarden. Mycket av dagens skatestil kommer från början från surfkulturen som var väldigt populär på 70-talet. Tänk baggyjeans, sneakers, kepsar, rutiga skjortor, huvtröjor, knälånga khakishorts och t-shirts med tryck.

SLITS

Se sprund.

SLUB (MATERIAL)

Tyg som är ojämnt vävt och därför har en oregelbunden yta. Från början var detta någonting man avlägsnade vid tillverkningen av vanligt tyg, men på senare år tar man fram slubtyger med flit.

SMOKING

Svart kvällskostym som används vid mer formella tillställningar. Byxorna är matchande med jackan och bör ha revärer längst utsidan av benen. Detta bärs tillsammans med vit skjorta, fluga och svarta lackskor. Tänk James Bond och Dry Martini.

SPREZZATURA

Sprezzatura är ett italienskt ord och beskrivs av författaren Baldassare Castiglione som "en viss nonchalans för att dölja att vad man gör eller säger är utan ansträngning och nästan helt utan omtanke". Alltså ett sätt att klä sig väldigt avslappnat men samtidigt elegant, och som att man inte lagt någon tanke bakom outfiten över huvud taget.

SPRUND

Från början användes sprund endast för att underlätta ridningen för ryttare. Idag är sprund en mer vanlig slitsdetalj man ofta kan se i nederkant av jackor och kavajer. Det är alltså en typ av delning. Sprund kan även förekomma på skjortor och är då den "öppna" delen nedanför kragen.

STREET

Se Gatumode.

SUPER 100, 120, 190 ETC

Ett mycket lätt tyg som ofta används till kavajer och byxor. Siffrorna anger fibrernas tjocklek. Ju tunnare tråd desto högre är siffran och finare anses tyget.

TWEED

Mjukt ylletyg med flexibel struktur som är vanligt i kavajer och rockar. Tweed används ofta inom jakt i Storbritannien men ses även idag på mer uppklädda män då tweed blivit ett väldigt modernt och populärt material.

UPPVIK (BYXOR)

Uppvikta byxor var från början inte en stilgrej utan gjordes för att förhindra att få lera på byxorna. Om en byxa är uppvikt har fållen rullas utåt och pressats eller ibland sytts fast. Ett par byxor med uppvikt kant anses vara mindre formell är ett par o-uppvikta byxor och ger på så vis en mer avslappnad stil.

VAXAD BOMULL

Vaxad bomull är som det låter, bomull som vaxats för att sedan vävas till en duk. Användes till en början som segel då vinden fångades upp lättare på grund av den vaxade ytan, men ses idag ofta på jackor. Vilket är lämpligt eftersom det är ett slitstarkt, värmande och vattenavstötande material.

VINTAGE

Pratar man om vintage inom mode syftar man på kläder från en specifik era som var guldklimpar just då. Idag används vintage även som ett begrepp för kläder eller prylar som är retro.

V-RINGAT

Diagonala linjer från axlarna på en tröja som tillsammans bildar ett V på bröstet. Motsatsen till rundhalsad.

 

VÅFFELSTICKAT

Våffelstickat är ett sorts sätt att väva tyg, oftast i bomull, som ger ett material som torkar fort. Namnet kommer från det våffel-liknande rutmönstret.

WINDSOR

Windsor är slipsknuten du känner igen på dess stora, symmetriska triangelform. Namnet kommer från Hertigen av Windsor. När kreti och pleti sedan försökte härma utseendet på hertigens stora knutar fick även namnet följa med.