STIL

Rätt klädd för semestern

Semestern är en period som historiskt sett inte rimmat särskilt väl med stil. Många väljer att under semestern bortse från vardagens klädideal och istället göra plats för sina mest använda plagg vars stilgrad och passform sedan länge passerat bäst-före-datum. Men även fast avkoppling som semester har en tendens att prägla vår klädsel, behöver det inte innebära att modegraden tummas på. Dagarna, eller i bästa fall veckorna, är istället ett tillfälle för inspiration i allra högsta grad. 

 

Rätt klädd för solsemester

Semestergarderobens A och O oavsett om du planerar att befinna dig i Sverige eller utomlands är badbyxorna. När det kommer till badshorts rekommenderar vi att satsa på ett par i kortare modell där cirka en decimeter från knäna är en bra tumregel. Med ett par snygga badbyxor kan en outfit på väg ner till stranden utgå från dessa och du blir såväl smakfullt klädd som snabbast ner i plurret. Plagget är också ett som man med fördel kan satsas på i mångfärgat. Faktum är att mönstrade badbyxor nu varit trendigt år efter år och därför tåls att investera i. När badshortsen bärs tillsammans med en linneskjorta och ett par smakfulla tofflor eller loafers är du säkrad att kategoriseras som en av de män som förstår att semestern är ett tillfälle för mode i allra högsta grad.

 

Även t-shirts i plural kommer med all säkerhet att vara semesterns mest älskade plagg så se till att packningen består av ett par sådana. Dock behöver såklart inte semester alltid innebära shorts och t-shirt så var inte rädd för att vara semesterfin. Beroende på vilken destination årets semester går till kan olika klädkoder utläsas där exempelvis rivieran självklart innebär mer lyx och flärd jämfört med att åka till sommarstugan på landet. Om destinationen är just rivieran, byt då ut t-shirten mot pikétröjan.

 

Till kvällen kan den på dagen passande t-shirten med fördel bytas ut mot en button-down skjorta i mjukt material och badbyxorna mot ett par något längre shorts eller kostymbyxor i bomull eller linne. Under dygnets senare timmar tenderar temperaturerna också falla tillräckligt mycket för att ge utrymme för att klä upp sig. Att vara välklädd under semestern är något du inte bör ge vika för, snarare omfamna. En snygg kostym i ledig, avslappnad tappning gör sig sällan så rätt som på semestern. 

 

Tom Ford

Pikétröja
2 499 kr

Paul Smith

 Badshorts
1 299 kr

Z Zegna

Linnekostym
10 499 kr

Norse Projects

T-shirt
499 kr

Rätt klädd för storstadssemestern/weekendresan

Om temperaturen hettar på stranden är det nästan garanterat ännu varmare mellan storstädernas höga skyskrapor. Här bör dagen planeras så att några besök i butiker eller cafén med aircondition innefattas och klädseln matchas så att svettpärlorna inte i allt för stor utsträckning behöver uppstå däremellan. Men allra viktigast när det kommer till semestrande i en storstad är ett par bekväma skor. Se därför till att ett par sådana finns med i weekendbagen för de långa sightseeing- och shoppingdagarna.

 

 

Här kan ett par snygga sneakers vara att föredra då de både är snygga, trendiga och sköna att promenera i. När semestern spenderas på folktäta gator i en pulserande storstad är knep för att ha koll på sina värdesaker ovärderliga. Den så kallade magväskan, men kanske bäst placerad snett över bröstet, gör det möjligt att hålla stenkoll på dina saker samtidigt som du är så trendig du någonsin kan bli sommaren 2019. Bär den över en kortärmad skjorta, under vilken du dessutom kan ha en t-shirt för variation, eller varför inte över en kavaj för en stil som känns mer än street.

 

 

Packa även ner en snygg skjorta och en välsittande kavaj tillsammans med ett par kostymbyxor till kvällens restaurangbesök. Men den kanske viktigaste nyckeln för att packa som en vinnare inför storstadssemestern ligger dock i att packa få plagg med flera användningsområden; lite utrymme i väskan får gärna lämnas åt nya fynd för den som tycker om att shoppa under resan. Dessutom slipper du kanske att checka in bagaget på flygresan.

 

Lyle & Scott

Magväska
299 kr

Boglioli

Bomullskavaj
6 999 kr

Moncler

Sneakers
4 299 kr

BOSS

Linnebyxor
1 499 kr

Packa rätt

Vi tror att många av oss känner igen sig i bilden av sig själv sittandes på resväskan för att med nöd och näppe få blixtlåsen att gå ihop kvarten innan taxin väntar på att ta en till flygplatsen. Och ni har hört det förr, men det tåls att sägas igen; packa bara de kläder och accessoarer som du vet att du kommer använda. Det sparar såväl tid som ökar stilpoäng på semestern eftersom du inte riskerar slänga på dig den medhavda reklam-tishan i brist på ork att sätta ihop en bra outfit. Håll dig till ett fåtal underdelar och några fler överdelar som enkelt går att matcha med varandra. Håll dig även till några få färger.

Jil Sander

Ryggsäck
7 499 kr

Rains

Ryggsäck
749 kr

Kenzo

Miniryggsäck
1 899 kr

Bally

Neccessär
2 699 kr

Har du inte bokat sommarsemestern ännu?

Här tipsar vi om sommarens resmål.