LIVSSTIL

Restaurangguide: Stockholms hetaste nyöppningar året 2018

Under året 2018 har flertalet nya krogar, restauranger och barer slagit upp dörrarna i Stockholm. Att 2018 är ett gastronomiskt år värt att minnas vittnar inte minst våra smaklökar om. Här är Stockholms hetaste nyöppningar just nu. 

Bild: L'avventura

En italiensk restaurang som slog upp dörrarna den 24 januari i år. Bakom denna nu välrenommerade matsal ligger Stureplansgruppen som ansåg en före detta biosalong från 1920-talet vara den perfekta lokalen för restaurangen och dess ambitioner. Lokalen är så pampig den någonsin kan bli med högt i tak och stuckaturer och är också inredd därefter. Ambitionen med menyn var att fånga essensen med Italien. Något som resulterat i en meny där varenda rätt väcker ha-begär. Vår favorit till förrätt är "Arancine" vilket är friterade tryffel- och svamprisottobollar. Till huvudrätt får “Truffle Pappardelle”, “Pork Chop” och “Whole Spicy Chicken” oss på Man of a Kind att sukta. 

 

Hitta hit: Sveavägen 77, Vasastaden

Bild: Yuc Latasian

Yuc Mexican fick i april i år en systerrestaurang i Yuc Latasian som nyligen öppnat i anslutning till Mood Gallerian på Östermalm. Menyn utgörs av en fusion mellan det peruanska, mexikanska, japanska och koreanska köket och resulterar i smårätter ämnade att dela med bordet. Den fantastiska maten på Yuc Latasian i kombination med den upplevelse det alltid är att besöka någon av Yuc-familjens restauranger gör konceptet till ett av Stockholms bästa. Själva strävar restaurangerna efter en upplevelse kantad av smakexplosioner och nöje som skapar de förutsättningar som krävs för att bli Stockholms bästa förfest. Att musiken och stämningen på Yuc bjuder upp till dans (det går inte att sitta still) gör att kvällen sällan slutar där.

 

Hitta hit: Jakobsbergsgatan 27, Östermalm

Bild: stockholm under stjärnorna

Brunkebergstorg har blivit ett mekka för hotell, mat och dryck sedan Petter Stordalen öppnat fyra varumärken och koncept med samma geografiska plats. Det sista av hans lanserade koncept, Stockholm under stjärnorna, öppnade i våras och är Stockholms kanske hetaste takpark. Här erbjuds såväl mat som dryck och till fantastisk panoramautsikt över hela staden. Med tre kök som alla har sina rötter i streetfood, en gigantisk ljudanläggning, flertalet barer och ett enklare utegym finns skäl att besöka Stockholm under stjärnorna för alla.

 

Hitta hit: Brunkebergstorg 2-4, Vasastaden

Bild: Lykke och Löjromsbaren

I nyrenoverade Nordic Light Hotell slog den nya restaurangen Lykke och Löjromsbaren upp sina portar strax innan sommaren. Här serveras mat inspirerad av den nordiska matkulturen men med en modern internationell twist. Menyn domineras av fisk, skaldjur och vegetariskt. Föredrar man kött serveras det vilt från naturen och för alla matintresserade rekommenderar vi att försöka få en plats vid deras ”Chef’s Table”.

 

Restaurangens inredning är ljus och modern, med stark fokus på askträ och svensk marmor och bör besökas även för inredningsintresserade. Är man inte hungrig, utan endast vill dricka ett glas rekommenderar vi på Man of a kind varmt att slå sig ner i Löjromsbaren och ackompanjera drycken med löjrom. Detta är både salt, gott och passar perfekt till drycken, oavsett om ni föredrar bubbel, innovativa svenska cocktails eller öl från mikrobryggerier.

 

Hitta hit: Vasaplan 7 vid Vasagatan, Norrmalm  

Bild: Thatsup

Bakom Jureskogs står inte så förvånande Johan Jureskog som kanske främst är känd för sin prisbelönta restaurang Restaurang AG. På Jureskogs erbjuds hamburgare på alla möjliga tänkbara sätt men med det ständiga fokuset på hållbarhet. En skön attityd och logistisk effektivitet är ytterligare två faktorer som präglar denna pärla. Den som söker Stockholms främsta gourmetburgare kan med fördel ägna ett besök till Jureskogs. Det sägs att burgaren ”Highfive” ska vara gudomlig.

 

Hitta hit: Jakobsbergsgatan 21, Östermalm

Bild: eataly

Det italienska matmeckat tillika saluhall är ytterligare ett av årets kanske hetaste öppningar i Stockholm. Oscar Farinetti, grundare av konceptet Eataly, har tre hörnstenar i verksamheten vilka följt med även till Stockholm - äta, handla, lära. Detta har översatts i att saluhallen består av såväl restauranger som butik och matlagningskurser. När Eataly i februari slog upp dörrarna i Stockholm var det nästintill omöjligt att få bord på någon av de tre restaurangerna och ett besök i baren innebar vässade armbågar. Idag har den värsta stormen lugnat sig men att saluhallen, vars koncept redan är etablerat på ett trettiotal andra platser i världen, än idag drar till sig enorma mängder människor är förståeligt. Det finns inget i saluhallen du inte vill smaka på och atmosfären i den tidigare biografen är slående.

 

Hitta hit: Biblioteksgatan 5, Östermalm