VÅRDRÅD

Så håller du dina sneakers rena

Föreställ dig tanken av att du är ute och går med ett par nya fräscha sneakers. Den nästan självlysande rena ytan gör att människorna du möter bländas och det är mer skorna som är ute och går med dig än tvärtom. Åh, du älskade känsla. Inte långt därefter inträffar det som alltid inträffar, såväl i våra värsta tänkbara scenarion som i verkligheten. Smutsen lägger sig som ett lager över våra nya sneakers, fläckar borrar sig in som från ingenstans och plötsligt förändras minen på våra läppar till en som vittnar om det vi känner - “Jag visste det”.

 

Känner du igen dig? Vi gör och tror att vi alla någon gång varit där! Och även om det kan kännas omöjligt att undvika att sneakersen exponeras för smuts och därmed fara så finns det andra sätt att hålla skorna rena när det väl inträffar. För visst känner vi alla också en sådan person som aldrig tycks dela problemet med smutsiga skor med oss? De personer vars skor är mer välpolerade dagligen än vad våra egna är efter ett besök hos skomakaren? Vi ger dig 5 enkla tips som gör dig till en av dem.  

1. Snabbrengöring när tiden är knapp 

Faktum är att sneakers mår bra av en rengöring efter varje användning. För oss som inte har skovård som vår främsta hjärtefråga eller passion kan den snabba versionen av rengöringen, som faktiskt gör underverk, ändå utföras. Det enda du behöver göra är att slå sulorna på skorna mot varandra så att den ytliga dammen som skorna dragit på sig elimineras. Ha också en trasa hängandes i hallen som du snabbt torkar av skorna med innan du placerar dem i skohyllan.

2. Djuprengöring

Efter ett par användningar av skorna kan en djuprengöring med fördel göras. Då rekommenderar vi att du applicerar skokräm på en skoborste och skrubbar skorna till dess att skum bildas. Där skoborsten inte kommer åt på sneakersen kan en tandborste användas på samma sätt.

3. Byt skosnören

En del av skorna tenderar att suga åt sig smuts extra mycket - skosnörena. Tack och lov så är dessa väldigt enkla att byta eller ta av och tvätta. Så när du känner att dina sneakers behöver nytt liv är nya snören ett knep du inte bör underskatta. Kom ihåg att räkna hålen på dina skor innan du går och köper nya alternativt ta med dig dina gamla så får du rätt längd och tjocklek på snörena.

4. Skydda dem

Innan du använt skorna första gången såväl som senare, när du burit dem ett dussintal gånger, bör du impregnera dina sneakers. Det viktigaste innan du sprayar sneakersen med impregnering är att de fått torka naturligt, det vill säga att du inte torkat dem genom att placera dem nära ett element eller liknande. Tänk på att vilken impregnering du bör använda beror på materialet på skorna. Sneakers i mocka och sneakers i canvas kräver exempelvis olika skydd.

5. Förvaring

Om du genomfört alla ovanstående rengöringsmoment ökar garanterat dina sneakers livslängd och kommer i alla fall att hålla minst en säsong till. Men hur förvarar man egentligen bäst sina skor under säsonger som inte lämpar sig för sneakers (läs: vinter)? Vi rekommenderar att du placerar hushållspapper alternativt våtservetter i skorna innan du låter de flytta ut från skohyllan. Då sugs fukt och lukt upp vilket gör skorna fräscha tills du återigen plockar fram dem. I den bästa av världar förvarar du sedan skorna i dess originalkartong med en dammpåse runt skorna.

 

Se alla sneakers här