VÅRDRÅD

Så vårdar och tvättar du din dunjacka

Så du har precis kittat upp dig med en ny dunjacka inför vintern. Då kan det vara klokt att se till att inte vanvårda dunjackan. Eftersom man faktiskt skall kunna använda ens dunjacka fler säsonger än en. Men hur gör man för att på bästa sätt vårda och tvätta ens dunjacka?

 

Dunjackor är vinterns mest värmande ytterplagg. Men det är riktigt trist när dem blir dassiga, rent utseendemässigt. En dunjacka som ser sliten ut sänker helhetsbetyget på din outfit rejält. Vi vet om att det kan vara svårt att fräscha upp en dunjacka, när dunjackan fått sig en törn. Eftersom materialet, dunet i jackan, inte står pall för tvättmedel på samma sätt som andra plagg gör.

 

Trots att en dunjacka inte bör tvättas med vanligt tvättmedel behöver den ändock tvättas. Det bör dock inte göras fler än två gånger per år. Det här är steg-för-steg, hur du bäst vårdar och tvättar din dunjacka.

Steg 1 - Läs etiketten

Genom att läsa på etiketten får du fram det mesta av nödvändig information gällande hur du bör rengöra jackan. I de allra flesta fall brukar det stå att maskintvätt inte är ett alternativ. Om det mot förmodan står att du kan maskintvätta dunjackan - är det bara att följa instruktionerna. Dock är det långt mer av en sällsamhet.

 

Steg 2 - Fäst spännen och lås

Dunjackor kan gå sönder när du försöker göra rent plagget. Det är ett slittåligt och ömt material på en och samma gång, vilket komplicerar processen en aning. Därför måste du handskas varsamt med det.

 

Stäng fickor, dra upp dragkedjor, fäst luvor, knäpp knappar och se till att plocka ut allt ur varenda ficka. Det får inte finnas något som kan riskera att riva upp dunet när du tar hand om dunjackan.

 

Steg 3 - Ta bort överflödig smuts

Det här steget är ett steg som absolut inte får missas. Att göra ta bort överflödigt smuts jackan innan du gör rent jackan är ett måste, för att se till att kvaliteten och utseendet bibehålls. Lägg ut jackan på en plan yta, och plocka därefter fram en torr trasa. Torka sedan av dunjackan för att se till att avlägsna all överflödig smuts. Det kommer resultera i att blötläggningen av jackan inte påverkas av klumpar av smuts och lera.

 

Steg 4 - Tuffa fläckar först

Det kommer vara fläckar som är svåra att få väck. Vissa kommer vara rejält inbitna. Därför är det viktigt att du ger dig på dem före du blötlägger dunjackan. Fläckar från oljor, hårdnat smuts eller ingrodd svett bekämpar du genom att dutta en svamp på.

 

Du kan med fördel fylla svampen med en mild tvål. Badda svampen på fläckarna, och låt fläckarna luckras upp under 15 minuter. Därefter kan ni gå vidare på steg 5.

 

Steg 5 - Handtvätten

När alla tidigare steg är utförda återstår endast handtvätten. Det är nu dunjackan görs rent på riktigt. Fyll ett badkar, en sink eller en balja med ljummet vatten. Lägg ned jackan i vattnet och badda den försiktigt, så att den blötläggs. Låt dunjackan ligga i under 15 minuters tid. Det bör göra att både tvål från tidigare steg och smuts får en chans att släppa.

 

Efter 15 minuter lyfter du upp dunjackan och kramar ur vattnet. Se till att du kramar ur så mycket vatten som möjligt, utan att pressa materialet för hårt. Fokusera på att majoriteten av vattnet är borta och häng därefter upp jackan. Där får dunjackan hänga över natten för att torka.

 

Genom att följa denna 5-stegsmanual kommer du med säkerhet förlänga livet på jackan avsevärt. Du ser dessutom till att bibehålla både utseende och kvalitet på din dunjacka. Undrar ni något mer om klädvård - är ni alltid välkomna att kontakta vår eminenta chatt. Den är tillgänglig på vardagar.