VÅRDRÅD

Vård av mockaskor

Precis som din hud behöver dina mockaskor noggrann skötsel för att må bra. När vi nu kliver in i en ny säsong där fotens bästa vän kommer utsattas för både vind, rusk och regn behöver du ägna skon lite extra tid och omtanke. Här kommer fyra tips för att ge dina favoritskor ett långt och lyckligt liv.,

Vård av mockaskor

BÄST RESULTAT MED EN BORSTE AV HÄSTHÅR

1. Impregnering

Mockan är som bäst i nyskick och därför ska du alltid impregnera skorna innan du använder dem. Till nya skor kan du satsa på en mockaspray utan pigment. Ett par välanvända skor har dock en tendens att ljusna och blekas med tiden och för att återfå originalfärgen och öka lystern finns det därför även sprayer med färgpigment. Sprayernas pigment kommer i olika nyanser och hjälper till att återställa skons grundnyans – så som den såg ut från början. Udda och ljusa färger kan vara svårare att återfärga och riskerar att lämna flammiga partier efter sig, så var försiktig.

2. Investera i en bra hästhårsborste

Det absolut viktigaste för att hålla ett par mockaskor fräscha är den kontinuerliga och enkla vardagsvården. Genom att rengöra skorna ofta – även om ingen smuts är synlig – hindrar du smutsen från att gro in i materialet och bilda fläckar. Det är den äldre och ingrodda smutsen som gör att materialet på sikt blir svårare att få rent.

 

För vardaglig rengöring rekommenderas en borste av hästhår. Den är betydligt skonsammare och sliter mindre på mockans fibrer än de traditionella mockaborstarna. Om du önskar en ännu snäppet vassare borste, med strävare hår, är vildsvinshårborsten ett bra alternativ.

3. Punktrengöring

Om det endast är en eller flera mindre fläckar som du behöver få bort behöver du såklart inte rengöra hela skon. Då är ett radergummi att föredra – ja, vi pratar om ett klassiskt suddgummi så som det såg ut i skolan. Precis som det låter gnuggar du helt enkelt suddgummit med lätt hand mot fläcken för att rengöra och ta bort fläcken. Vid många fläckar kan du behöva återimpregnera skorna efter behandlingen.

 

4. Djupgående rengöring med mockashampoo

Om borsten och radergummit inte är tillräckligt effektiva för att ta bort smutsen finns det andra metoder att ta till. Under vinterhalvåret, när skorna kommer i kontakt med vägsalt och väta, rekommenderas ett skonsamt mockashampoo. Det appliceras med en mjukare borste – en traditionell tandborste fungerar fint – tillsammans med vatten tills ett lödder har bildats över hela skon. Skölj sedan av skon under rinnande vatten och fyll med papper.

 

När skon har lufttorkat behövs det en noggrann borstning för att lyfta fibrerna och återge mockans lyster. Eftersom vatten torkar ut skon rejält behöver du impregnera skorna när tvättningsprocessen är klar. Om skorna är välanvända kan en spray med färgpigment behövas, annars bör en ofärgad spray vara tillräckligt för stunden.

 

Nu har du verktygen för att ge dina skor ett förhoppningsvis välvårdat och långlivat liv. Lycka till! 

VÅRA FAVORITSKOR I MOCKA:

Marc Jacobs

S47165 Vinröd
2 999 kr

BOSS

Brun Toe-cap
2 999 kr

Dsquared2

Multifärgad
4 399 kr

Common Projects

Achilles Low Sand
2 999 kr