STIL

Vilka skor bör du ha i vårgarderoben?

Äntligen är tiden för blött underlag förbi. Nu kan du med gott samvete bära ut stolsdynorna, pynta hemmet med tulpaner och plocka fram vårskorna. Men vilka skor bör du se till att ha hemma i vår?

 

Du kan egentligen inte ha för många skor, men ibland kan det vara klokt att se över vilka skor du väljer att traska runt i. Ett par halvsjaskiga skor som sen länge passerat bäst före datum är inte värt att envisas med en säsong till. Försök istället se på våren som en möjlighet att låta dina skor få stå i rampljuset en stund. För våren är verkligen skornas högsäsong. Det är nu du har chansen att bära mockasneakers, kostymskor (utan allt vinterslitage), vita sneakers och loafers.

Mockasneakers

Det är något speciellt med skor i mocka. De gör en outfit mer dressad, per automatik. I vår ser vi gärna att man pryder fötterna i antingen svart mocka eller i en ljus jordnära ton som krämvit eller ljusbeige. Italienska skotillverkaren Buttero gör bland branschens bästa mockasneakers. Modellen Cremino är fantastisk. Den finns i flera färger som beige och brun, båda i mocka. Andra bra alternativ är italiensk-amerikanska Common Projects numera ikoniska modell Achilles samt modellen Bball, Stockholmsbaserade Eytys modell Sonic och adidas Originals retroinspirerade fotbollssko Sobakov.

Common Projects

Bball Mocka Sneakers
4 099 kr

adidas Originals

Sobakov Sneakers 
1 199 kr

Eytys

Sonic Suede Sneakers 
2 199 kr

Buttero

Serena Cremino Mocka Sneakers
2 499 kr

 

Loafers

Få skoval signalerar lika mycket elegans som loafers gör. Det är en diskret lyx. Det är ett stereotypt sydeuropeiskt skoval som passar bra oavsett om du är på väg till kontoret eller om du är på väg till bubbliga tillställningar. Samtidigt gör sig loafers också bra till kostym. Dessa skor fungerar oavsett byxor; jeans eller chinos spelar liksom ingen roll. Alla skor nedan är tillverkade för hand i Italien av högkvalitativa läderproducenter. Vi gillar verkligen de mörkblå, i mocka, från Canali. Eftersom skorna är gjorda fatto a mano, by hand, är det viktigt att låta skorna vila efter användning. De måste få andas, och se till att använda skoblock. Då kommer de hålla en livslängd.

Bally

Pavel Bilskor 
3 399 kr

Billionaire

Palms Loafers 
7 299 kr

Bally

Mody Penny Loafers 
3 599 kr

Canali

Mocka Loafers
3 599 kr

Dressade skor

Det är fortfarande vår och de allra flesta av oss måste gå till jobbet ett tag till. Till jobbet är det dock roligt om du kan klä dig välklätt och uppklätt. Därför hoppas vi på att se dig i skor från Tom Ford, BOSS eller kostymspecialisten Corneliani. Det finns inget tråkigare än ett par taffliga skor till en annars snyggt skuren kostym. Det är ett allvarligt stilbrott, och med dessa skor undviker du det.

Tom Ford

Elkan Munkskor 
12 199 kr

BOSS

Kensington Derbyskor med broguedetaljer 
2 999 kr

Corneliani

Derby Skinnskor 
4 499 kr

Tom Ford

Edgar Lace-up Brogues 
13 299 kr

Vardagssneakers

The everyday beater måste stå pall för vardagligt slitage men också vara något mångsidig. Det måste gå att använda skorna till många olika byxor. Därför kan det vara klokt att investera i ett par nya, fräscha sneakers i en krispig färg. Det passar bra till uteserveringar och solglasögon. Dsquared2-skaparna Dean och Dan har kommit med sitt bidrag till vårens hetaste trend: chunky sneakers. Modellen är inte alls dum. Om just den modellen är för edgy för din smak är dessa tre andra alternativ lika bra sneakers att bära i vår.

Jil Sander

Lake Sneakers 
5 499 kr

Dsquared2

The Giant Sneakers 
 9 999 kr

Eytys

Doja Leather
1 799 kr

Dsquared2 

Rapper's Delight Sneakers 
4 599 kr