LIVSSTIL

Vinterns material och fällorna du vill undvika

Material som manchester, kashmir och ull förknippar vi lika starkt med höst och vinter som vi förknippar linne med sommar. Inte så konstigt då materialen i kläderna vi bär är direkt avgörande för hur varma eller svala vi känner oss. Inför vintern önskar vi att våra kläder omsveper oss med värme i mjuka och lediga material. Vi guidar dig till materialen som snyggt och varmt tar dig igenom vintern samtidigt som vi varnar för de vanligaste fällorna som bra material till trots kan göra dig mottaglig för kylan. 

 

Manchester

 

Tyget manchester har inte så förvånande nog fått sitt namn av staden med samma namn. I denna började man tidigt och i stor utsträckning arbeta med tyget som idag utgör en stark favorit bland höst- och vintermaterialen. Även om engelsmännen inte var först med att tillverka det sammetsliknande tyget som tros ha förekommit redan för 2200 år sedan var det i 1700-talets England som tyget slog igenom. Precis som med flanell tillhör manchester skaran som bättre beskrivs som en finish än ett eget material. I själva verket är manchester enkelt beskrivet en variant av sammet men med spår i. Dessa skåror kan räknas för att bedöma tygets grovhet - ju färre skåror desto grövre manchester.

 

Manchesterbyxorna är en trendsäker och solklar favorit i våra garderober inför den kommande perioden. Varianten som för tankarna till ett par chinos är klockrena att både klä upp och ned och därmed bära på såväl jobbet som festen. Materialet är elegant, kraftigt och lätt att älska. För dig som vill ha en hel look rekommenderas att invesera i både en manchesterskjorta och en manchesterjacka.

NN07

Karl Manchester Chinos 
1 399 kr

Wacay

Gusto Baby Manchesterskjorta 
1 199 kr

Richard J. Brown

Tokyo Z Manschester Jeans 
2 999 kr

Séfr Séfr

Dan Overshirt 
2 499 kr

Flanell

 

Materialet som i själva verket snarare är en titel för ett vävt, ruggat tyg med oöm yta har starka associationer till rutmönstrade skjortor. Det är nämligen främst i skjortor som flanell används och oavsett om flanellskjortan är tillverkad i ull eller bomull tenderar den vara tätt vävd vilket gör att du bättre håller värmen. Materialet ger en ledig, mjuk känsla som är oerhört uppskattat under vinterhalvåret. Några av våra favoriter till den stundande vintern är dessa flanellskjortor nedan från Barbour, Norse Projects och NN07 i smakfulla mönster. Även flanellbyxorna i ull från Corneliani är en stor favorit. 

Barbour

Angus Flanellskjorta 
999 kr

Corneliani

Ull Flanellbyxor
2 199 kr

NN07

New Derek Rutig Flanellskjorta 
1 299 kr

Norse Projects

Anton Brushed Flanellskjorta 
1 199 kr

Kashmir

 

The more the merrier är ett begrepp vi gärna använder för materialet som vi anser passa i nästan alla plagg. Vi drar gärna en kashmirtröja över skjortan till vardags, sveper en rock i kashmir-blandning om oss eller virar in oss i en halsduk i materialet. Eller varför inte alla samtidigt. Materialet är otroligt skönt mot huden samtidigt som dess värmande egenskaper är ovärderliga när du vill hålla kylan borta.

Z Zegna

Kashmir Logo Sweatshirt 
4 899 kr

Ermenegildo Zegna

Ull och Kashmir Rock 
22 999 kr

Hestra

Kashmirfodrade Skinnhandskar
1 299 kr

Corneliani

Corneliani Kashmirscarf 
2 899 kr

Ull

 

Vinterns stora hjälte är troligtvis ändå ullen. Materialets mångsidighet och förmåga att fusionera stil med funktionalitet ger det en säregen plats i våra frusna vinter-hjärtan. Just mångsidigheten gör att materialet kommer lika väl till pass i en kostym som en värmande pikétröja. Precis som med kashmir är det därför möjligt att bära flera plagg i materialet samtidigt. Experter menar dessutom att ull är det material som bör bäras närmast kroppen för att säkra att du håller värmen. Att nutidens underställ därför ofta tillverkas i materialet är ingen slump. Garantera höga kroppstemperaturer med ett par kostymbyxor i ull, en stickad ulltröja och en värmande ullrock i vinterns Material med stort M.

Incotex

Ull Kostymbyxor 
3 499 kr

John Smedley

Lundy Merino Pullover 
1 799 kr

Luigi Bianchi Mantova

Colombo Thermo Ullrock 
7 999 kr

Sunspel

Crew Ulltröja 
2 199 kr

Vanligaste fällorna vi går i när vi klär oss under vintertid

 

Forskare som har arbetskläder för extrema miljöer och iskalla temperaturer som sitt expertområde menar att vi ställer till det för oss själva när vi klär oss för kyla. Lika ofta som det handlar om att vi klär oss i för lite så handlar det om att vi klär på oss så mycket att svetten som uppstår eliminerar klädernas värmande egenskaper genom att de blir blöta. Om vi undviker följande vanliga misstag och klär oss i vinterns bästa material tror vi att vi kan övermanna kylan. Här är fällorna du bör undvika:

 

1. Klä dig efter aktivitet

Om du ska röra på dig eller göra något aktivt kommer du sannolikt att svettas och bör då välja material som är ämnade för det. Material som andas vinner i dessa fall över de som isolerar värme fullständigt.

 

2. Ta av dig ytterkläderna

Eller öppna upp dem så fort du kommer inomhus, även om det bara är för en kort stund. Att stå fullt rustad på bussen eller tunnelbanan kan alltså vara anledningen till att du fryser när du sedan går av.

 

3. Byt skor när du kommer in

Eftersom vinterns skor är menade att hålla fötterna varma utomhus är de ofta på tok för varma för att bära inomhus när du kommer till arbetet. Igen så uppstår ofta svett som tar bort de isolerande egenskaperna från skorna och som gör att du snabbt blir kall när du går ut igen. Experter rekommenderar därför att alltid byta skor när du kommer in.