Smokings

Smokings för elegant framtoning
Smokings är rätta valet när det ska vara extra festligt. Vilket annat klädesplagg än en smoking lyckas förhöja stämningen på nästan vilken fest som helst? Det här är plagget med många år på nacken som alltid lyckas ligga i trend.

En smoking för varje fest
Smokings har funnits sedan slutet av 1800-talet, när den här typen av kavaj började tillverkas i svart tyg och användas till middagar av alla de slag. Villkoret för att bära en smoking är att passformen är perfekt. Man kan klara sig bra utan smokingbyxor, men en illa sittande smokingkavaj duger inte. Om ett visst festligt tillfälle kräver smoking eller kostym kan det tvistas om. Smokingens stilnivå ligger snäppet högre än kavajens, så det kan bli en riktig stämningshöjare att välja denna. Det absolut korrekta sättet att bära en smoking är så klart med en smokingskjorta under, men idag är det fritt fram att göra stilexperiment och hitta egna, spännande kombinationer.

Tidlös elegans
Stämningshöjare på fest och middag
En investering som håller länge
Kombinera med jeans
En tonsättande klassiker

Kriterier för att kallas smoking
Det finns klara regler för vad som kallas smokings. Egentligen ska plagget vara svart, men kan undantagsvis även accepteras i benvit eller midnattsblå utformning. Smokingen pryds vanligtvis med en, eller två klädda knappar som knäpps på midjehöjd. Slagen ligger antingen som en sjal upp runt halsen, eller så är de spetsiga. En tumregel för att hitta rätt storlek i smoking är att bakstycket ska nå precis nedanför stussen och ärmarna till mitten av tummen. När man tagit sina egna mått går det utmärkt att köpa en smoking online. Följ de detaljerade angivelserna i måttabellen för att hitta den perfekta storleken.

Varsam skötsel av smoking
Smokings är i allmänhet dyra och det är viktigt att sköta om dem på rätt sätt så att de håller länge. Ett plagg som används så pass sällan som en smoking, och dessutom inte sitter direkt mot huden, behöver tvättas ytterst sällan. Ofta räcker det att hänga ut smokingen för luftning för att den ska kännas fräsch igen och mindre fläckar kan tas bort med en fuktad trasa. Inne i garderoben bör smokingen förvaras i ett kostymfodral.

Smokings i exklusiv elegans
Smokings dyker upp lite varstans i media. Vad vore James Bond utan sin smoking? Det är de rena linjerna som utgör detta svarta, reducerade plaggs charm. Reglerna för vad som är en äkta smoking är så enkla och klara - och så älskad är den i all sin exklusiva enkelhet.